Прочитај ми чланак

УЖИВО ЛНР, Запорошка и Херсонска област дале пуну подршку уласку у састав Русије

0

Специјална војна операција у Украјини, дан 216. Почео је пети дан референдума. У ваздушним нападима код Свјатогорска уништено је до сто плаћеника и неонациста. У условима делимичне мобилизације у Руији нема ограничења у кретању грађана. Директор ИАЕА најавио је почетак преговора о стварању зоне безбедности око Запорошке нуклеарне електране.

21:51 

Владимир Зеленски се путем видео-линка обратио седници СБ УН, где је позвао да се Кијеву пруже колективне гаранције безбедности.

„Украјина мора да добије јасне и правно обавезујуће гаранције колективне безбедности“, рекао је Зеленски у видео обраћању током седнице Савета безбедности.

Он је додао да је „свету потребна“ безбедносна архитектура која би била у складу са глобалном улогом Украјине и позвао на наставак војне и финансијске подршке Кијеву.

21:42

У ДНР се наставља бројање гласова. Избројано је тек нешто више од 56 одсто. За улазак у састав Русије гласало је 94,75 одсто бирача, саопштила је Централна изборна комисија.

21:30

Након пребројаних 100 бирачких листића на референдуму у ЛНР, за улазак републике у састав Русије је гласало 98,42 одсто бирача, саопштила је Централна изборна комисија.

21:08 

И у Херсонској области су пребројани сви бирачки листићи – 87,05 одсто грађана је дало подршку уласку области у састав Русије.

21:06

Након пребројаних 31,74 одсто бирачких листића у Доњецкој Народној Републици, 93,95 одсто је гласало за улазак републике у састав Русије, саопштила је Централна изборна комисија.

20:56

У близини канала за довод воде у систем за хлађење Запорошке нуклеарне електране догодиле су се две експлозије, саопштила је Међународна агенција за нуклеарну енергију (ИАЕА).

Конструкције и опрема електране нису оштећени, али су поломљена стакла на машинској хали другог енергетског блока, саопштили су стручњаци ИАЕА.

Истичу да узрок експлозија тренутно није познат, те да је у току истрага. Како се наводи у саопштењу шефа ИАЕА Рафаела Гросија, Запорошка нуклеарка је поново гранатирана ове седмице, због чега је неопходно формирање зоне нуклеарне безбедности и заштите око електране.

20:45 

Након обраде 100 одсто бирачких листића на референдуму у Запоршкој области за улазак у састав Русије гласало је 93,11 одсто, саопштила је Обласна изборна комисија.

20:18 

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да је свака употреба нуклеарног оружја неприхватљива и да би, у случају да га Русија употреби, то имало озбиљне последице.

„Свака употреба нуклеарног оружја је апсолутно неприхватљива, она ће потпуно променити природу сукоба, а Русија мора да зна да се у нуклеарном рату не може победити и да се он никада не сме водити“, рекао је Столтенберг.

Када изнова и изнова видимо ту врсту нуклеарне реторике од Русије, од председника Русије Владимира Путина, то је нешто што, како каже генерални секретар Северноатлантске алијансе, морамо да схватимо озбиљно и зато преносимо јасну поруку да ће то имати тешке последице по Русију, пренео је Ројтерс.

19:50 

ЦИК: У Запорошкој области већ је пребројано 84 одсто бирачких листића – за улазак у састав Русије гласало је 92,81 одсто бирача

19:23 

Након обраде 76 одсто бирачких листића на референдуму у Херсонској области, за улазак у састав Русије гласало је 86 одсто бирача, саопштила је Обласна изборна комисија

18:57

ЦИК: Након пребројаних 57,7 одсто бирачких листића у ЛНР, за улазак у састав Русије гласало је 98,51 одсто бирача.

18:25 

Након пребројаних 52,54 одсто бирачких листића на референдуму у Запорошкој области, за улазак у састав Русије гласало је 93,18 одсто изашлих грађана, саопштила је председница Изборне комисије региона Галина Катјушченко.

Што се тиче бирачких места у Русији, након пребројаних 100 бирачких листића:

– За улазак ЛНР у састав Русије гласало је 97,93 одсто;

За улазак ДНР у састав Русије гласало је 98,69 одсто грађана.

17:11

Лидер администрације Запорошке области Евгеније Балицки намерава да посети Москву након објављивања резултата референдума, саопштио је Спутњику представник администрације региона.
И лидер Херсонске области Владимир Саљдо ће, такође, допутовати у Москву са молбом Путину да регион уђе у састав Русије.

17:07

17:06

На референдуму у ЛНР и ДНР, улазак њихових република у састав Русије подржало је 97 одсто испитаника, показују подаци излазне анкете Института за социјални маркетинг (ИНСОМАР).

„Питали смо 1.817 особа у ДНР и 765 у ЛНР. Добили смо исте резултате, односно удео оних који су одговорили „да“ на референдумска питања износио је 97 одсто“, саопштио је Виктор Потуремски, директор за политичку анализу ИНСОМАР-а на округлом столу Експертског института за друштвена истраживања на тему „Завршетак референдума у ​​ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области“, који је одржан у прес центру међународне медијске групе „Русија севодња“.

Он је приметио да су испитаници ретко одбијали да учествују у анкетама – у 2 одсто случаја учесници анкете су били веома емоционални јер су дуго чекали овај референдум.

16:55 

Чланица изборне комисије из ЛНР Светлана Прасолова испричала је дописнику Спутњика утиске са референдума.

„Једна бака је буквално трчала, замолила је жену да је спроведе и викала је:’Чекајте! Не одлазите!’. Ми размишљамо, зашто се она толико брине? Она каже да је чекала два дана, како каже ‘мислила сам да ће доћи код мене кући, али нису дошли и ја сам се толико бринула да ће се гласање завршити, а да ја нећу успети да гласам’. Буквално је ушла са сузама у очима и рекла: ‘Коначно сам ово дочекала, коначно сам гласала’. Отишла је срећна“, испричала је Прасолова.

Такође је казала да је једна жена допутовала из Италије само да би гласала на референдуму.

16:34 

Лидер Луганске Народе Републике Леонид Пасечник саопштио је да је припремио обраћање председнику Русије Владимиру Путину са молбом да размотри питање уласка ЛНР у састав Русије.

„Заиста се надам да ћу у блиској будућности, данас или сутра, отићи у Москву. Припремио сам одговарајући апел председнику Руске Федерације Владимиру Владимировичу Путину са молбом да размотри питање у складу са процедуром утврђеном законодавством Руске Федерације о уласку Луганске Народне Републике у састав Русије као субјекта Руске Федерације“, саопштио Пасечник, преноси Лугански информативни центар.

16:25

Подаци изборних комисија:

– Након пребројаних 3 одсто бирачких листића, за улазак у састав Русије је гласало 92,04 одсто изашлих грађана, саопштила је Запорошка обласна изборна комисија;

– Након пребројаних 12 одсто бирачких листића, за улазак у састав Русије гласало је 87,42 одсто изашлих бирача, саопштила је Херсонска обласна изборна комисија. Како су истакли, посматрачи нису открили кршења током гласања.

15:17 

Укупна излазност на референдуму у ЛНР достигла је 92,6 одсто, саопштила је Централна изборна комисија. Након пребројаних 13 одсто бирачких листића, за улазак у састав Русије гласало је 97,82 изашлих грађана.

15:12 

Бирачка места на којима се гласало на референдуму о уласку Херсонске области у састав Русије су затворена, саопштио је дописник Спутњика.

Према пребројаних 14 одсто бирачких листића, 96,97 одсто је гласало за улазак области у састав Русије, показују први подаци са бирачких места.

15:11

Након пребројаних 14 одсто бирачких листића у ДНР, за улазак републике у састав Русије гласало је 97,91 одсто бирача, показују подаци са бирачких места.

15:08 

Након пребројаних 18 одсто бирачких листића у Запорошкој области, за улазак области у састав Русије гласало је 98,19 одсто, показују подаци са бирачких места.

15:06

Бирачка места на референдуму у ДНР су затворена, јавља дописник Спутњика.

Последњег дана, биралишта су затворена у 15.00 по локалном времену.

14:06

Министарство националне одбране Турске саопштило је да се испоруке пшенице из украјинских лука настављају безбедно и да је у уторак у оквиру прехрамбеног споразума испловило девет бродова.

12:46

Херсонска област неће посебно објављивати о стварању независне државе после објављивања резултата референдума, изјавио је шеф администрације ове области Владимир Саљдо.

„Грађани желе да будемо део Руске Федерације. А Руска Федерација је независна држава, он (суверенитет) ће бити технички, али се једноставно неће објављивати. Код нас је нешто другачија ситуација него у ЛНР и ДНР. Херсонска област је одмах део Руске Федерације“, рекао је Саљдо.

Он је прецизирао да је већина становника већ гласала за присаједињење Русији.

12:04

Последњег дана гласања у ЛНР је стигла још једна група међународних посматрача на референдуму, саопштило је Министарство спољних послова Луганске Народне Републике.

На референдуму у ЛНР већ се налазе посматрачи из различитих земаља, укључујући Чешку, Француску, Аргентину, Мексико, Сирију, Египат, Бразил и Холандију.

11:12

Излазност на референдуму у Луганској Народној Републици до средине петог дана износи 90,64 одсто, саопштила је новинарима председница ЦИК ЛНР Јелена Кравченко.

Она је додала да су три бирачка места пребачена на резервна места због гранатирања.

„Свих 461 изборно место раде. Три су пребачена на резервна подручја због гранатирања ради безбедности рада. Све у свему, гласање се одвија активно“, објаснила је Кравченкова.

11:10

Становници Луганска су током одржавања референдума за присаједињење Русији окачили руске заставе на својим терасама.

11:08
 
Француска министарка спољних послова Катрин Колона је у посети Кијеву.
 
„Добро јутро, Украјино! Француска је на вашој страни. Срећна сам што сам поново у Кијеву“, написала је она на Твитеру.

Министарка ће се састати с председником и министром спољних послова Украјине, Владимиром Зеленским и Дмитријем Кулебом.

11:02

Први резултати референдума у ​​Запорошкој области могу бити готови у уторак увече, а коначни – у среду ујутру, изјавио је шеф регионалне администрације Евгеније Балицки.

„Изборне комисије су спремне (да доставе) резултате прилично брзо. Верујем да ћемо их добити увече. Али, највероватније ће коначни резултати бити сутра у 9 сати ујутру. Нико неће прекинути да ради док не завршимо“, рекао је Балицки за „Први канал“.

10:44

Један од чланова изборне комисије у Маријупољу у ДНР добио је претње због своје професионалне делатности на референдуму.

„Све иде одлично. Све је у реду. Чак и упркос претњама које ми стижу. Те претње су за мене веома чудне. Није јасно одакле цуре поверљиве информације о мени, као што су лични број и број пасоша. Али, без обзира на све, то ми никако не квари расположење. Радимо као и обично. Сви су одлично расположени. Све ће бити у реду“, рекао је неименовани члан комисије за Спутњик.

10:05

Први резултати референдума у ​​Херсонској области биће већ данас, саопштио је заменик шефа регионалне администрације Кирил Стремоусов.

„Данас ћемо пребројавати и мислим да ћемо данас добити прве резултате“, рекао је Стремоусов за „Први канал“.

09:34 27.09.2022

Током протеклог дана украјинске снаге испалиле су 194 ракете и гранате из вишецевних ракетних система „Химарс“ и БМ-27 „Ураган“, као и цевне артиљерије калибра 155, 152 и 122 мм, саопштила је Народна милиција Доњецке Народне Републике.

Гађани су окрузи 12 насеља ДНР. У нападима је рањено пет грађана. Оштећено је 29 зграда и пет цивилних објеката.

Заједничким снагама припадника Доњецке Народне Републике и Оружаних снага Руске Федерације уништена су два система БМ-21 „Град“, две беспилотне летелице, седам јединица оклопне и специјалне технике. Убијено је више од 40 неонациста.

09:31

У протекла 24 часа током активних офанзивних дејстава јединица Народне милиције Луганске Народне Републике украјинске снаге претрпеле су велике губитке у људству и техници.

Уништена су три тенка, девет оклопних транспортера, једна беспилотна летелица и шест специјалних возила, а убијено је до 60 припадника украјинских снага, саопштио је портпарол Народне милиције капетан Иван Филипоненко.

Током протеклог дана украјинске снаге гађале су насеља Рубежно, Мостки и Старобељск на које је испаљено 14 ракета из вишецевних бацача ракета М142 „Химарс“. У нападима је рањено пет цивила, порушена је болница, неколико цивилних и стамбених објеката.

На насеље Алчевск испаљено је шест ракета из „Химарса“.

08:50

Група војника из другог дела припадника батаљона „Југ-Ахмат“ и добровољци кренули су из Чеченије у зону специјалне операције у Донбасу, изјавио је чеченски лидер Рамзан Кадиров.

„У зону специјалне војне операције у Донбасу са међународног аеродрома Грозни… полетео је други део персонала батаљона ‘Југ-Ахмат’ Министарства одбране Русије под руководством… команданта јединице Мусе Иблајева, као и група добровољаца обучених за борбену тактику на руском Универзитету за специјалне снаге (у Гудермесу). Дан раније, копненим путем је у Донбас отишла прва група припадника батаљона ‘Југ-Ахмат’“, написао је Кадиров на свом Телеграму.

08:07

Шеф ЛНР Леонид Пасечник гласао је на референдуму о уједињењу са Русијом.

„На ово смо чекали осам година“, рекао је он.

Он је додао да су „украјински неонацисти учинили све да до избора не дође. Дух и патриотизам наших становника наше Републике је толики да ми се чини да данас вероватно немају чиме да нас застраше или изненаде, јер смо у таквим условима живели свих ових осам година“.

07:56

Украјинске снаге могле би да покушају да изврше офанзиву на Енергодар и његова предграђа, изјавио је за Спутњик председник покрета „Ми смо уз Русију“ и члан Главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

„Борци Зеленског могу да покушају да се пробију форсирањем Дњепра у области Каменке-Дњепровске, Енергодара и његових предграђа, села Ивановка. Они такође и даље имају у плану заузимање Запорошке нуклеарне електране“, рекао је Рогов.

Према његовим речима, савезничке снаге већ су одбиле неколико покушаја украјинских падобранаца.

„Знамо за планове противника и спремни смо да штитимо своју земљу“, нагласио је Рогов.

07:34 27.09.2022

Приведени припадник украјинске извиђачко-диверзантске групе Александар Свароба је у августу добио задатак да убије шефа администрације Херсонске области Владимира Саљда и његовог заменика Кирила Стремоусова, али то није урадио, јер се уплашио, изјавио је за Спутњик припадник безбедносних служби.

Руске снаге привеле су раније у Херсонској области два члана извиђачко-диверзантске групе – Александра Сваробу, рођеног 1998. године (позивни знак „Алекс“) и Артјома Савељева, рођеног 2003. године (позивни знак „Малој“). По задатку свог надређеног, они су прикупљали информације о руским трупама за украјинске војне обавештајне службе, а такође су учествовали у припреми терористичких напада у Херсону за симболичне суме. Њихов надређени такође им је дао задатак да ликвидирају Саљда и Стремоусова, што је Свароба одбио, рекавши да се боји за свој живот, као и да не зна да извршава такве терористичке нападе.

07:21 27.09.2022

У републикама Донбаса, Запорошкој и Херсонској области почео је последњи дан одржавања референдума за присаједињење Русији. Бирачка места отворена су у 8 часова по локалном времену.
Плебисцит о присаједињењу Русији почео је прошлог петка. Сва четири дана гласање се одвијало уз непреркидно гранатирање и провокације украјинских трупа. У Доњецкој Народној Републици украјинске снаге гађале су стамбена подручја, због чега су чланови комисија морали да се иду у склоништа.

Без обзира на гранатирање и претње члановима изборних комисија, излазност за четири дана гласања била је веома висока. У ДНР до сада износи 86,89 одсто, у ЛНР – 83,61 одсто, у Запорошкој области – 66,43 одсто, а у Херсонској – 63,58 одсто.