Прочитај ми чланак

(УЖИВО) Лидери Таџикистана и Киргизије договорили повлачење снага

0

Лидери Киргизије и Таџикистана договорили су се да повуку своје војнике са заједничке границе, саопштила је прес служба киргиског председника. Киргиска страна објавила је да је обуставила ватру, али да таџикистанске снаге још периодично гранатирају киргиске положаје.

13:23

Председници Киргизије и Таџикистана договорили се о повлачењу снага са заједничке границе, саопштила је прес служба киргиског лидера.

У саопштењу се додаје да су се лидери договорили о формирању Комисије за истрагу сукоба на граници две земље.

13:23

Киргиски граничари обуставили су ватру на граници са Таџикистаном, саопштио је прес центар пограничне службе Државног комитета за националну безбедност Киргизије.

Према саопштењу, интензитет гранатирања са таџикистанске стране се нагло смањио, али „на неким деловима границе, таџикистански војници периодично гађају киргиске положаје“.

13:11

Москва позива Киргистан и Таџикистан да хитно предузму мере за заустављање ескалације, саопштило је руско Министарство спољних послова.

13:01

Председници Киргизије и Таџикистана, Садир Жапаров и Емомали Рахмон могли би да се сусретну на маргинама самита Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у Самарканду, саопштио је Спутњику извор упознат са ситуацијом.

„Могућност таквог сусрета се разматра. Сада су стране у контакту у вези с тим питањем“, рекао је извор.

12:10

Киргизија тражи обуставу ватре и отпочињање преговора

Киргизија је позвала Таџикистан да обустави ватру и седне за преговарачки сто, саопштено је из прес службе Државног комитета за националну безбедност (ГКНБ) републике.

У саопштењу се наводи да „Таџикистан против Киргизије користи све методе хибридног рата, истовремено ширећи на друштвеним мрежама и информационим ресурсима дезинформације“.

„Душанбе оптужује Бишкек за стварање конфликтне ситуације, иако је таџикистанска страна раније припремила и активно користи тенкове, минобацаче, оклопна возила и вишецевне ракетне бацаче ‘Град’. Очигледно је да Таџикистан, нападајући села, градове и насеља, поред пограничних јединица, употребљава и све видове јединица оружаних снага у циљу заузимања територије Киргизије“, навео је портпарол прес службе.
 
Према његовим речима, киргиска страна позвала је таџикистанску на обуставу ватре и „отпочињање преговора у циљу заједничког регулисања ситуације“.

11:55

ОДКБ тражи моментални прекид ватре

Организација договора за колективну безбедност (ОДКБ) саопштила је да је генерални секретар те организације Станислав Зас разговарао телефоном са секретарима Савета безбедности Киргизије и Таџикистана поводом заоштравања на граници двеју земаља.

Истиче се да су стране у току разговора нагласиле потребу моменталног прекида ватре и одржавања преговора надлежних органа мирним путем.

Сукоби на граници Киргизије и Таџикистана, који су почели у среду ујутро, настављени су јутрос. Према саопштењу киргиске пограничне службе, таџикистанска страна напала је киргиске положаје дуж целог периметра границе. Државни комитет за националну безбедност Таџикистана саопштио је да су војни погранични одреди Киргизије, прекршили договор и користећи тешко наоружање, гранатирали таџикистанску пограничну испоставу „Душанбе“.

Претходно је Министарство иностраних послова Русије позвало власти Киргизије и Таџикистана да предузму све мере како би се спречиле провокације на граници и изјавило да је спремно да помогне у решавању пограничних питања на дугорочној основи.

У среду ујутру погранична служба Киргизије је саопштила да је дошло до размене ватре на киргистанско-таџикистанској граници. Према наводима те службе, сукоб је избио зато што је таџикистански одред заузео борбене позиције на неутврђеном делу границе. Убрзо је размена ватре прекинута, а жртава, према прелиминарним подацима, нема.

11:55 16.09.2022

Таџикистан: Киргизија није прихватила предлог о мировним преговорима

Прес служба Државног комитета за националну безбедност Таџикистана саопштила је да напори Таџикистана на стабилизацији ситуације на граници са Киргизијом не дају позитивне резултате због тога што киргиска војска није прихватила предлог о мирним преговорима.

У саопштењу се наводи да се од јутрос у свим правцима државне границе Таџикистана са Киргизијом настављају оружани сукоби, а оружане снаге Киргизије нападају погранична таџикистанска села, цивилне објекте и стамбене објекте из тешког и ватреног оружја.

Према наводима, снаге безбедности Таџикистана су у два наврата јутрос (у 06.30 и 07.30 по локалном времену) једнострано прекинуле ватру и предлагале да се започну преговори, „али војне снаге Киргизије игнорисале су те предлоге и из свих врста индивидуалног, групног наоружања и војне опреме интензивно гранатирале насеља у Таџикистану“.

Према подацима таџикистанске стране, један граничар Таџикистана је убијен, а тројица су рањена у нападу са киргиске територије.

У саопштењу се истиче да Таџикистан остаје присталица решавања пограничног сукоба с Киргизијом путем преговора и дпломатским средствима и чврсто стоји при томе.