Прочитај ми чланак

УЖИВО: Израелска војска проширила копнену операцију у Кан Јунису, рације на…

0

Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 95. дан. Настављени су удари израелских снага на централни и јужни део Газе, које су прошириле копнене операције у Кан Јунису. Рације током ноћи широм Западне обале.

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је у понедељак да војска те земље улази у следећу фазу рата на северу Газе и да ће прећи са интензивне фазе рата на различите врсте специјалних операција. Израелски војни званичници оцењују да је ситуација на Западној обали „на ивици велике ескалације“.

09:13

Сирене за ваздушну опасност огласиле се на северу Израела, на граници са Либаном.

09:10

Херцог са Блинкеном, критиковао тужбу за геноцид против Израела

Председник Израела Исак Херцог изјавио је да „нема ништа грозније и бесмисленије“ од тужбе поднете Међународном суду правде, којом се Израел оптужује за геноцид над Палестинцима у рату против Хамаса.

Херцог је у разговору са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, који борави у Тел Авиву, критиковао Јужну Африку због подношења тужбе, чије саслушање треба да почне у четвртак, и захвалио се Вашингтону на подршци Израелу, преноси Ројтерс.

У поднеску Јужне Африке наведено је да је Израел прекршио Конвенцију о геноциду из 1948. године, која је састављена након Холокауста и односи се на покушај уништења народа у целини или делимично.

Јужна Африка тражи од суда да изда привремене мере којима би Израелу било наложено да прекине своје војне операције у Гази и сматра да су те мере неопходне зарад, како се наводи, спречавања тешке и непоправљиве штете по права палестинског народа.

Блинкен би касније требало да се састане и са другим највишим израелским званичницима, укључујући премијера Бенјамина Нетанијахуа и министра одбране Јоава Галанта.

08:24

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су још четири војника погинула у борбама у Појасу Газе, чиме је број погинулих од покретања копнене офанзиве на Газу повећан на 180.

08:23 09.01.2024

Израелска војска проширила је копнене операције у Кан Јунису, у јужном делу Појаса Газе, а у ваздушним ударима протеклог дана убијено је око 40 припадника Хамаса, саопштиле су израелске одбрамбене снаге.