Прочитај ми чланак

УЖИВО Историјско обраћање Владимира Путина: Русија неће живети по правилима Запада

0

Председник Русије Владимир Путин позвао је данас кијевски режим да сместа обустави ватрру и сва борбена дејства и да се врати за преговарачки сто. Русија је за то спремна, рекао је Путин током церемоније посвећене потписивању споразума о уједињењу Луганске и Доњецке Народне Републике (ЛНР и ДНР), Херсонске и Запорошке области с Русијом у Кремљу.

Руски председник се у оквиру свечаности која је почела у 14 сати састаје с лидерима ослобођених територија. Како је најављено, Путин ће одржати опширан говор.

Путин је касно синоћ потписао указ којим се Херсонска и Запорошка област признају као независне територије. Територије Доњецке и Луганске Народне Републике су, како је рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков, припојене у границама из 2014. године, односно у границама у којима је Русија у фебруару ове године признала независност тих територија.

Референдуми о уласку ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области у састав Русије одржани су од 23. до 27. септембра. На основу 100 одсто обрађеног материјала у ДНР је за уједињење с Русијом гласало 99,23 одсто грађана, у ЛНР 98,42 одсто, у Херсонској области 87,05 одсто, а у Запорошкој области 93,11 одсто.

Путин је прошле седмице рекао да ће подржати одлуку житеља Донбаса, Запорошке и Херсонске области. Украјина не признаје резултате референдума.

14:52

Руска култура је опасност за Запад

Руска култура представља опасност за Запад, због тога предлажу да се она забрани, упозорио је руски председник.

„За њих директну претњу представљају наше мисли и филозофија. Због тога и убијајунаше филозофе. Наша култура за њих представља опасност, као и уметност, због чега покушавају да је забране. Наш развој и процват су за њих такође претња. Конкуренција расте“, рекао је Путин.

14:49

Западу није потребна Русија, али потребна је нама

Западу није потребна Русија, али је она потребна нама, рекао је Путин обраћајући се званицама у Кремљу.

„Њима уопште није потребна Русија, али је потребна нама“, нагласио је руски председник.

14:48

Запад рачуна на одсуство казне, до сада му је све ишло од руке, оценио је руски председник.

„Запад рачуна да нема казне, на то да ће му све ићи од руке. Искрено говорећи, све му је и ишло од руке до сада“, рекао је Путин.

14:46

Сједињене Америчке Државе су мислиле да ће санкционим блицкригом против Русије успети да доведу у ред цео свет, рекао је Путин.

14:45

Право региона да уђу у састав Русије је загарантовано Повељом УН

Улазак четири нова региона у састав Русије је њихово право на равноправност и самоопредељење, које је потврђено и Повељом Уједињених нација, рекао је Путин.

„И то је, наравно, њихово право, неотуђиво право, које је потврђено првим чланом Повеље Уједињених нација, у којем је директно написано да постоји принцип равноправности и самоопредељења народа. Понављам, то је неотуђиво право људи! Оно је засновано на историјском јединству, у чије су име побеђивале генерације наших предака, оних који су од извора древне Русије вековима штитили Русију“, рекао је Путин.

Он је подсетио да су се у Новорусији борили такви пуковници као што су Петар Румјанцев, Александар Суворов, Фјодор Ушаков.

14:41

Једнополарни свет који је изградио Запад је антидемократски, лажљив и потпуно лицемеран, оценио је председник Русије.

14:36

Русија неће живети по правилима Запада, који сада већ има и тројне стандарде, рекао је Путин.

14:35

Обећања о неширењу НАТО-а, којима су поверовали претходни руководиоци, испоставила су се као ужасна обмана, нагласио је Путин.

14:33

Запад изнајмљује територије као хегемон. Од кључне је важности да све државе предају свој суверенитет у корист САД, истакао је Путин.

14:32

Запад жели да види Русију као колонију, као друштво које није слободно, упозорио је Путин.

Према његовој оцени, Запад покушава да учини све да неоколонијални систем опстане, настављајући да спроводи политику отимачине.

14:29

Владајући кругови Запада одбацили су маске и показали каква је њихова истинска природа, оценио је Путин.
 
14:28

Кијев је дужан да се с поштовањем односи према избору ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области, само то може бити пут ка миру, изјавио је Путин.

14:26

Обраћајући се Кијеву и Западу Путин је рекао: Житељи ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области заувек ће бити грађани Русије.

14:26

Позивам кијевски режим да обустави борбе и да се врати за преговарачки сто

Русија позива кијевски режим да под хитно обустави борбена дејства која је отпочела још 2014. године и да се врати за преговарачки сто, изјавио је председник Русије Владимир Путин и додао да је Русија спремна да преговара.

„Ми смо за то спремни. То је много пута речено“, рекао је Путин.

14:25

Према речима руског председника, судбина житеља ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области је заједничка.

14:24

Путин је током обраћања замолио званице да минутом ћутања одају почаст свим жртвама у Донбасу.

14:23

Председник Русије је рекао да се нада да ће Федерална скупштина подржати законе о уједињењу нових територија с Руском Федерацијом.

14:20

Право на самоопредељење је неотуђиво право Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области, које је потврђено и 1. чланом Повеље Уједињених нација, рекао је Путин на почетку свог говора.

14:18
 
Председник Русије Владимир Путин управо је ушао у Георгијевску салу Кремља, где ће се обратити поводом уједињења четири нове територије с Руском Федерацијом.

14:00

Историјски дан у Русији

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров стигао је у Кремљ на церемонију потписивања споразума о ступању ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области у састав Русије

13:41

Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев стигао је у Кремљ на церемонију потписивања споразума о ступању ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области у састав Русије.

13:27

У центру Москве људи се већ окупљају на митингу-концерту који ће бити одржан на Црвеном тргу поводом уједињења четири нове области с Русијом.

13:06 30.09.2022

Лидер Доњецке Народне Републике Денис Пушилин, лидер Луганске Народне Републике Леонид Пасечник, шеф војно-цивилне администрације Херсонске области Владимир Саљдо и шеф администрације Запорошке области Евгеније Балицки стигли су у Кремљ, где ће бити одржана церемонија потписивања споразума о уласку тих територија у састав Русије.

Како је раније најавио портпарол Кремља Дмитриј Песков, председник Русије Владимир Путин ће се у оквиру свечаности састати с лидерима ослобођених територија.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!