Прочитај ми чланак

(УЖИВО) ФСБ ликвидирала украјинске диверзанте, покушали да уђу у Русију

0

У току је 306 дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Министарство одбране Русије саопштило је да су три особе погинуле када су фрагменти украјинског дрона пали у близини војног аеродрома у Саратовској области.

17:04
 
Кијев тражи да се Русија искључи из УН
 
Министарство иностраних послова Украјине позива да се Русија искључи из Уједињених нација, наведено је у саопштењу тог ресора, упркос чињеници да је то немогуће, с обзиром на одредбе Повеље УН, према којој Русија има право вета у главном телу организације – Савету безбедности.
 
„Украјина позива државе-чланице Уједињених нација да обнове примену Повеље УН када је реч о легитимности и чланству Руске Федерације у УН, да јој се одузме статус сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација и да се та земља у целини искључи из Уједињених нација“, наведено је у саопштењу Министарства иностраних послова Украјине.
 
То министарство је Русију оптужило да је наводно заузела место сталне чланице Савета безбедности УН мимо процедура утврђених Повељом УН. У саопштењу се тврди да на чланство у Уједињеним нацијама имају право мирољубиве државе, на основу препоруке Савета безбедности и одлуке Генералне скупштине УН.
 
Украјина оптужује Русију и да користи право вета у Савету безбедности Уједињених нација и да нарушава принцип „мирољубивости“.
 
12:19
 
Федерална служба безбедности Русије ликвидирала је групу украјинских диверзаната који су са територије Украјине покушали да уђу у Брјанску област, саопштено је у Центру за односе са јавношћу ФСБ Русије.

„У сукобу 25. децембра 2022. године ликвидирана су четири диверзанта која су покушала да из Украјине продру на територију Брјанске области“, наводи се у тексту.

 
11:55 
Извештај Министарства одбране Русије:
 
– Руска војска наставља офанзиву у подручју Доњецка, заузети су повољни положаји;
– Руска војска је ликвидирала око 20 украјинских војника у подручју Купјанска;
– Руска војска је уништила диверзантско-извиђачку групу у ЛНР;
– Руска војска је уништила ремонтни центар украјинске војске у подручју Краматорска у којем су се налазила два вишецевна бацача граната Химарс, две Гвоздике и пет Д-30. Поред тога уништен је и командни центар 80. Десантно-јуришне бригаде.
– У Георгијевској, ДНР, униште је артиљеријски систем М777.
 
07:28
 
Украјина тражи искључење Русије из СБ УН
 
Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба рекао је да ће Кијев у понедељак, 26. децембра, званично покренути питање у УН о искључењу Русије из Савета безбедности УН.
 

„Сутра ћемо званично изаћи са тим ставом… Наше питање је врло једноставно: да ли Русија има право да остане стална чланица Савета безбедности УН и уопште да буде у Уједињеним нацијама? Имамо убедљив и аргументован одговор – не, не“, рекао је он украјинским медијима.

 
„Иако се о овој теми још није говорило на конференцијама за новинаре и у јавним изјавама лидера држава и влада, али на нижем нивоу се већ постављају питања“, закључио је Кулеба.
 
07:15 
У зони одговорности Другог армијског корпуса Луганске Народне Републике на линији раздвајања налазе се плаћеници из више од 30 земаља, рекао је за Спутњик Андреј Марочко, официр Народне милиције ЛНР.
 
„Током праћења радио-веза откривено је присуство страних држављана. Највише су снимани разговори на енглеском са различитим дијалектима. Ту су и немачки, француски, италијански и пољски језик“, рекао је он.
 
Према речима саговорника агенције, само у децембру су на овај начин идентификовани представници више од 30 земаља.
 
07:10
 

„Двадесет шестог децембра, око 01:35 по московском времену, ПВО руских Ваздушно-космичких снага оборила је украјинску беспилотну летелицу на малој висини док се приближавала војном аеродрому Енгелс у Саратовској области. У паду делова беспилотника погинула су три војника техничког састава који су се налазили на аеродрому“, наводи се у саопштењу Министарства одбране Русије.

 
Авијациона опрема није оштећена.
 
Стратешки бомбардери далекометне авијације Ваздушно-космичких снага Русије базирају се на аеродрому Енгелс.
 
Украјинска војска је 5. децембра већ покушала да нападне руске војне аеродроме у Саратовској и Рјазањској области помоћу млазних дронова, совјетске производње. Системи противваздушне одбране пресрели су ове беспилотне летелице, али су три војника погинула приликом пада делова беспилотних летелица. Два авиона су била незнатно оштећена.