Прочитај ми чланак

Узалуд пропаганда – Путин открио: Украјински губици и 10 пута већи руских

0

Председник Русије Владимир Путин на дискусионом форуму "Валдај" говори на тему: свет после хегемоније - правда и безбедност за све. Како је саопштио портпарол Кремља Дмитриј Песков, о њему ће се причати и препричавати.

Путин се током дискусије поново осврнуо на ситуацију у Украјини.

– Губици украјинских оружаних снага у биткама су седам до десет пута већи од руских. Представници кијевског режима спремни су да се се боре против Руске Федерације до последњег Украјинца – рекао је Путин.

„Борите се за веће плате, немојте веровати да вам је Русија непријатељ“, рекао је.

„Садашње тешкоће нису везане за деловање Русије, већ су резултат системских грешака вашег политичког руководства“, додао је.

„Русија има много присталица у Европи и Сједињеним Државама, где има много присталица традиционалних вредности, они су уз нас“, рекао је Путин.

Данашње власти у свету желе да живе без било каквих правила, рекао је Путин, коментаришући ситуацију у свету. Догађаји у свету настављају да се развијају по негативном сценарију, прерастајући у системску кризу у различитим сферама, додао је он.

На Западу нема јединства, то је конгломерат.

„Такозвани Запад, условно, наравно, тамо нема никаквог јединства. Све је јасно – да је то веома сложен конгломерат, али ипак рецимо да је тај Запад последњих година, а посебно последњих месеци предузео низ корака усмерених на ескалацију“, рекао је Путин.

САД немају шта да предложе свету, осим своју доминацију.

„Владање светом – то је улог који је такозвани Запад ставио у своју игру, али та је игра опасна, крвава и, рекао бих, прљава. Она негира суверенитет земаља и народа, њихову јединственост, занемарује интересе других држава“, истакао је руски лидер.

Путин је упозорио Запад да они који сеју ветар, пожњеће олују.

„У савременом свету тешко да бити могуће остати по страни. Што се каже, ко сеје ветар, пожњеће буру. Криза је заиста постала глобална, утиче на све и ту не треба гајити никакве илузије. Пред човечанством су сада, у суштини, два пута – или да настави да гомила терет проблема који ће нас све неизбежно сломити или да сви заједно покушају да пронађу решење – нека не буду идеална, али нека буду функционална, способна да учине наш свет стабилнијим и безбеднијим“, нагласио је Путин.

Он је истакао да Запад намеће потрошачке стереотипе како би повећао тржиште за своје производе. Чак и у јеку „хладног рата“ никоме није падало на памет да негира постојање културе и уметности својих противника. Нацисти су палили књиге, а сада су на Западу отишли дотле да забрањују Достојевског и Чајковског.

Према речима руског лидера, Запад жели све ресурсе човечанства.

Путин је назвао безобразлуком отворено признање Запада да су финансирали пуч у Украјини 2014. године.

Он је окарактерисао политику САД као хегемона – погрешном. Запад плаћа све већу цену за покушај да сачува своју хегемонију.

По његовим речима, Русија себе не сматра непријатељем Запада. Она је покушала да изгради односе са Западом и НАТО-ом, слала је поруку: хајде да живимо као пријатељи.

Говорећи о нападима на гасоводе Северни ток, он је рекао: „Уништавање европских гасовода (‘Северних токова’) је, генерално, ствар без преседана. Али, ипак, ми смо сведоци тих тужних догађаја“.

Распад СССР је уништио међународну равнотежу, истакао је Путин.

„Стојимо на историјској прекретници. Предстоји вероватно најопаснија, најнепредвидивија и истовремено најважнија деценија од краја Другог светског рата“, каже Путин.

„Запад није способан да самостално управља човечанством, али се очајнички труди – а већина народа света више не жели да то трпи, то је главна контрадикција… Ситуација је револуционарна – врхови не могу, а они доле не желе, по речима класика“, додао је руски председник и рекао да се „будући светски поредак формира пред нашим очима“.

Говорећи о ситуацији у Украјини, Путин је назвао историјском чињеницом то што су Руси и Украјинци један народ. На питање да ли се може сматрати грађанским ратом то што се дешава између Русије и Украјине, он је одговорио: „Донекле, да“.

Нуклеарно оружје

Док постоји нуклеарно оружје, увек постоји опасност да буде примењено, изјавио је Руски председник. Међутим, Русија самоиницијативно није говорила да га може употребити

По његовим речима, није било војне сврхе да САД користе нуклеарно оружје против Јапана – они су то урадили јер су мислили да је то у њиховом интересу, рекао је Владимир Путин.

„Имамо војну доктрину, нека је прочитају“, прокоментарисао је руски председник наводе о могућој употреби нуклеарног оружја од стране Русије. Спремни смо да решимо сва питања, одговорио је Путин на питање о дијалогу са САД.