Прочитај ми чланак

Увод у светски рат: Председница Молдавије ће дозволити украјинским трупама…

0

Председница Молдавије, Маја Санду, јавно је изјавила, да је спремна да одобри дозволу Украјини да пошаље трупе у Молдавију, како би заузели огроман складишни депо оружја у Придњестровљу који је под руском заштитом.

„Ако је потребно украјинској војсци, спремни смо да им пружимо право да уђу на нашу територију због складишта, оружја и особља. То је гест солидарности“, изјавила је она.

 

Придњестровље, званично Приднестровска Молдавска Република (ПМР), је непризната отцепљена држава која је међународно призната као део Молдавије.

Придњестровље контролише већину уског појаса земље између реке Дњестар и молдавско-украјинске границе, као и нешто земљишта на другој страни обале реке. Њен главни и највећи град је Тираспољ.

Придњестровље су признале само три друге непризнате или делимично признате отцепљене државе: Абхазија, Арцах и Јужна Осетија.

Придњестровље је званично проглашено од стране Републике Молдавије као административно-територијална јединица леве обале Дњестра.

У марту 2022. Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је резолуцију, којом се територија дефинише као под војном окупацијом Русије.

Порекло региона може се пратити од Молдавске Аутономне Совјетске Социјалистичке Републике, која је формирана 1924. у оквиру Украјинске ССР.

Током Другог светског рата, Совјетски Савез је узео делове Молдавске АССР, која је била распуштена, и Краљевине Румуније Бесарабије да би формирао Молдавску Совјетску Социјалистичку Републику 1940.

Садашња историја региона датира из 1990. године, током распада Совјетског Савеза, када је успостављена Придњестровска Молдавска Совјетска Социјалистичка Република, у нади да ће остати у саставу Совјетског Савеза ако Молдавија тражи уједињење са Румунијом или независност, што се последње догодило у августу 1991.

Убрзо након тога, војни сукоб између две стране почео је у марту 1992. и завршио се прекидом ватре у јулу те године.

Као део споразума о прекиду ватре, тространа (Русија, Молдавија, Придњестровље) Заједничка контролна комисија надгледа безбедносне аранжмане у демилитаризованој зони, која се састоји од 20 локалитета са обе стране реке.

То што је председница Молдавије отворено саопштила да ће Украјини дати дозволу да користи територију Молдавије за напад на Придњестровље, очигледно је кршење споразума о прекиду ватре и тростране Заједничке контролне комисије. Ово кршење би једноставно могло значити да је прекид ватре сада завршен, што не би слутило на добро Молдавији.

Штавише, војна НЕУТРАЛНОСТ Молдавије је садржана у њеном Уставу! Како председник може да уради овако нешто је потпуно незамисливо!

Наравно, не треба тражити предалеко да би се открило ко утиче на ову жену. Интернетом круже њене фотографије са скупа Светског економског форума, са Клаусом Швабом.

Румунске трупе ушле прошле године у Молдавију

У Молдавији се већ налазе хиљаде румунских војника (тј. НАТО-а) од августа прошле године.

Најавом молдавске председнице, украјинске трупе ће сада моћи да уђу и у Молдавију, како би почеле да планирају да насилно заузму гигантско складиште оружја у Придњестровљу. Тамо има довољно наоружања, да се снабде цела украјинска армија за нешто више од године!

Ако украјинске трупе у Молдавији крену против Придњестровља, онда би могле да буду бомбардоване од стране Русије, која мора да заштити руске грађане у Придњестровљу, и да заштити то складиште оружја.

Ако румунске трупе буду уз те украјинске трупе и буду бомбардоване од стране Русије (случајно или на други начин), Запад би то могао искористити као „напад на НАТО“ и изговор за улазак у рат.

Пољска шаље муницију и оружје у Молдавију

Синоћ је транспортни авион пољског ваздухопловства, слетео у Молдавију да испоручи оружје и муницију.

Речено је да је ВЕЋИНА ове опреме за молдавску ПОЛИЦИЈУ, што значи, да председница Молдавије ЗНА да ће се Руси у њеној земљи, и у Придњестровљу, вероватно побунити због њене одлуке, и да се спремају да их све побију.

Сада је јасно да Украјина очајнички жели да се дочепа складишта оружја у Кобасни у Придњестровљу, који је извор свих врста муниције која је Украјини сада ОЧАЈНО потребна.