Прочитај ми чланак

Увод у хаос? Хезболах од Ирана добио “дијамант” за удар на израелску војску ВИДЕО

0

Према још увек званично непотврђеним информацијама шиитски покрет Хезболах је наводно добио иранске противоклопне пројектиле Алмас (у преводу дијамант), који су заправо копија израелске противоклопне ракете СПИКЕ.

Ову информацију објавио је ирански опозициони ваздухопловни и војни стручњак Бабак Тагхвае, који је на друштвеној мрежи “Х” објавио информацију да: “Хезболах користи противоклопну ракету “Алмас” који је ирански клон израелског противтенковског ракетног система Рафаел Спике-МР.

Према Бабаковим речима противоклопну ракету “Алмас” Хезболах је употребио борбено против осматрачког места Израелских одбрамбених снага на граници са Либаном”.

“Противтенковска ракета Алмас (Дијамант) је иранска копија израелске противтенковске ракете Рафаел Спике-МР за топ напад. Ирански исламски режим недавно их је испоручио терористичкој организацији Хезболах. Користили су Алмас против надзорне станице ИДФ-а на граници са #Либаном”, написао је он.

За противоклопни ракетни систем “АЛМАС” се чуло 2020. године, већ ове имао је своју премијеру у Европи, као експонат на Сајму војне опреме и наоружања “Партнер 2023” који је крајем септембра одржан у Београду, а два месеца после тога иранска војска га је тестирала.

У проспекту “АЛМАС -1” представља нову генерацију, преносног противоклопног система који се може поставити на прилагодљиве платформе.

Како је наведено “АЛМАС-1” се специјално конструисан противоклопни ракетни систем за подршку пешадији у урбаним операцијама и специјалним мисијама.

Особине које “АЛАМАС -1″поседује су лансирање из затвореног простора, прецизност урбаним операцијама, напад на слабе тачке противничког оклопа у нападу, повећан домет и прецизност, минимална колатерална штета.

Ова ракета делује на принципу испали и заборави, Минимални домет је 200 м, а максимални 4 км.

Овај пројектил има тандем-кумулативну или термобаричну бојеву главу која може да пробије 600 мм хомогеног челичног оклопа. Ракета се лансира са лансера који је у обику расклопивог троношца.

Тип навођења по систему две тачке, нишански систем опремљен трагачем са видљивом тв сликом.

Ракета “АЛМАС-1” има дужину 1100 мм, пречник 130 мм, тежина самог пројектила 15 кг, станица за лансирање 11,5 кг и лансер са троношцем 3,5 кг.