Прочитај ми чланак

УПОЗОРЕЊЕ У ФРАНЦУСКОЈ – Могуће рестрикције струје: Јануар ће бити критичан…

0

ФРАНЦУСКА се суочава са ризиком да остане без струје у јануару јер ће расположивост струје из нуклеарних електрана у земљи вероватно бити нижа него што се раније предвиђало, упозорио је у петак национални мрежни оператер РТЕ.

РТЕ, који је објављивао ажуриране информације о ситуацији на месечном нивоу, такође је приметио да смањење потражње за струјом чини несташицу следећег месеца мање вероватном него што се раније очекивало.

foto: youtube

– Ситуација делује мање ризично у децембру и од краја фебруара, али месец јануар сада носи више ризика него у претходној анализи – наводи РТЕ, а преноси Раша Тудеј на енглеском.

Мрежни оператер Елетрисите де Франс (ЕДФ) раније је упозорио да би поправке и одржавање скоро половине нуклеарних електрана у земљи могле претворити Француску, која је традиционално била извозник електричне енергије, у увозника ове године.

Француска производи око 70% своје електричне енергије из 56 нуклеарних реактора. Међутим, у петак ујутро их је било на мрежи само 31. ЕДФ планира да поново покрене 15 блокова до краја године, са још десет у прва два месеца 2023. Неки други реактори ће такође морати да буду заустављени ради планираног одржавања.

Француска влада позвала је предузећа и домаћинства да штеде енергију како би избегли нестанке струје. У случају могућег несташице струје, РТЕ ће три дана унапред покренути црвено упозорење „Ековат“ захтевајући смањену потрошњу.

Ризик од прибегавања „Ековат“ систему „изгледа висок“ у јануару, саопштили су из РТЕ. То ће у великој мери зависити од климатских услова, као што је потенцијално захлађење, или чак умерено, упозорава оператер мреже.