Прочитај ми чланак

Упозорење ММФ-а: Ескалација сукоба у Украјини прети новим таласом енергетске кризе

0

Ескалација сукоба у Украјини могла би да изазове нови талас енергетске кризе у Европи и повећа ризике по прехрамбену сигурност у земљама са ниским приходима, наводи се у извештају Међународног монетарног фонда (ММФ).

„Ескалација руских војних дејстава у Украјини, која трају већ другу годину, може да изазове нову енергетску кризу у Европи и да појача претњу по прехрамбену сигурност у земљама са ниским приходима“, наводи се у извештају организације.

Како се додаје, иако је опасност од гасне кризе у Европи у зиму 2022-2023. године избегнута захваљујући увозу течног природног гаса, смањењу потражње и благој зими, остају ризици од значајног раста цена у будућности.

Експерти ММФ-а такође наводе да ће могући раст цена хране, уколико се не продужи прехрамбени споразум, извршити додатни притисак на увознике хране.

Закључује се да би раст цена горива и хране могао да изазове нове друштвене немире.
„Прехрамбени споразум“, који су 22. јула прошле године потписали представници Русије, Турске, Украјине и Уједињених нација, подразумева извоз украјинског жита, прехрамбених производа и ђубрива Црним морем из три луке, укључујући Одесу.