Прочитај ми чланак

Упозорење директора највеће банке САД: Криза није готова, пратиће нас годинама…

0

Криза депозита која потреса банкарско тржиште још није завршена и осећаће се годинама, рекао је Џејми Дајмон, генерални директор америчког финансијског гиганта „Џеј-Пи Морган Чејс“, највеће банке у САД и једне од највећих банака у свету.

Пропаст Банке Силицијумске долине и Креди Свис значајно су променила очекивања тржишта, цене обвезница су скочиле, берза је у паду, а шансе тржишта за рецесију су порасле, написао је Дајмон у годишњем писму деоничарима „Џеј-Пи Морган Чејса“.


„Иако није налик оној из 2008. године, није јасно када ће се тренутна криза завршити. Она је изазвала велику нервозу и панику на тржишту и сигурно ће резултирати стезањем финансијских услова у банкама, а и други зајмодавци ће постати конзервативнији. Ипак, нејасно је да ли ће ови поремећаји успорити потрошњу. Мада су више камате, посебно код хипотека, редуковале продају и цене некретнина, не треба заборавити да потрошња покреће више од 65 одсто америчке економије“, наводи Дајмон.

Тренутна криза још није завршена, а и када буде, годинама ћемо осећати њене последице, истиче Дајмон, говорећи о великој кризи током које су пропале неке велике америчке банке, попут Банке Силицијумске долине (СВБ), док су неке европске дошле у велику кризу поверилаца, као што је Креди Свис.

Тако су, после масовног повлачења депозита, СВБ и Сигначер банка пропале, док се „Фирст рипаблик“ банка спасла тако што је добила појас за спасавање од банака са Вол стрита тежак 30 милијарди долара. „Зараза“ се проширила и у Европу, где је на мети била Креди Свис банка, па ју је преузела ривалска УБС банка, уз посредовање централне банке Швајцарске.

Дајмон позива на строжу финансијску регулацију, како би се избегли слични сценарији и спречила безразложна паника.

„Било која криза која нарушава поверење Американаца у банке, наноси штету свим банкама“, подвлачи он.

Према његовом мишљењу, инвеститори и аналитичари сматрају да у оваквим ситуацијама велике банке, које су „превелике да би пропале“, извлаче корист из криза, па је навео да „Џеј-Пи Морган“ жели да ојача мање банке у корист целог финансијског система.