Прочитај ми чланак

Упозорење: Ако би нуклеарка пала у руке Кијева ствари се не би могле исправити

0

Украјинско гранатирање нуклеарне електране „Запорожје“ у Енергодару и хемијског концерна "Стирол" у Горловки доводи свет на ивицу нуклеарне, а такође и хемијске и еколошке катастрофе.

Очигледно је да је циљ провокативног гранатирања највеће нуклеарке у Европи да се обезбеди повлачење руске војске из подручја те станице и њено враћање под контролу Оружаних снага Украјине.

Фото: Телеграм

Руски експерти упозоравају да би контрола Кијева над нуклеарном електраном била ризична и веома опасна, јер би могле да се догоде ствари које се не могу исправити.

Има мишљења да би се безбедност нуклеарке могла гарантовати ако се три насеља на десној обали Дњепра из којих се гађа нуклеарка очисте од украјинских снага.

Напади на нуклеарну електрану изводе се навођеним ракетама западне производње са територије Дњепропетровске области, из насеља Никопољ, Марганец и Томаковка, које контролише кијевски режим.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш позвао је на хитан прекид свих војних активности око највеће европске нуклеарне електране у Запорожју, на југоистоку Украјине и упозорио је да би свака штета могла довести до „катастрофалних последица“ у региону и шире. Међутим, његов предлог да се та зона демилитаризује и створи периметар безбедности око нуклеарке „празан је“, јер не садржи ништа конкретно, док његови позиви да се повуче руска војска са територије електране, која обезбеђује њену заштиту, иде на руку Кијеву, оцењује руски експерт Андреј Кошкин.

„Најинтересантније је то што он не нуди никакве ресурсе. Ко ће обезбеђивати тај периметар? Он изговара фразе које се прилично добро уклапају у концепт: ‘Ми смо за све добро и против свега лошег’, али у стварности ситуација се развија тако да су Оружане снаге Руске Федерације, заједно са локалним стручњацима, биле у стању да обезбеде оптималан рад станице и њену безбедност, док режим у Кијеву све окреће наопачке“, каже Кошкин.

Експерт истиче да је цео концепт око нуклеарке осмишљен и развијен у Вашингтону и да је Гутерашу то јасно, а да кијевски режим по том питању има пуну подршку, иако последице могу бити катастрофалне.

„Говори тако да га нико ништа не разуме… Испада да Зеленски може да ради шта хоће – како је гранатирао до сада, тако може и у будуће“, упозорава Кошкин.

Запад мора да обузда Кијев

Последњих дана украјинске војне формације извеле су више напада на територију нуклеарке, користећи беспилотне летелице, тешку артиљерију и вишецевне ракетне системе. У тим гранатирањима је електрана делимично оштећена, али је кључна инфраструктура остала нетакнута.
Електрану од марта чува руска војска, а Москва је истакла оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала.

„Сматрам да би Савет безбедности УН у садашњим околностима требало да усвоји резолуцију која би садржала важну тачку којом би се од Украјине захтевало да престане да гранатира нуклеарну електрану због чињенице да то прети нуклеарном катастрофом, која не би захватила само Украјину и Русију, него је то претња за целу Европу“, упозорио је заменик секретара Јавне коморе РФ и бивши заменик генералног секретара УН Сергеј Орџоникидзе.

Према његовом мишљењу, кијевски режим користи гранатирање нуклеарке како би променио ток руске специјалне војне операције у Украјини.

„Смисао гранатирања је покушај да се прекине руска специјална операција која се успешно развија… То је у сасвим примитивно размишљање због чињенице да ће, пре свега, од нуклеарне експлозије страдати украјинско становништво. То је потпуно нељудски начин, који користи та хунта која седи у Кијеву…“, оценио је Орџоникидзе.

Он није искључио могућност удара Оружаних снага Украјине директно на нуклеарну електрану ако тако нареде ментори из Вашингтона. Осим тога, Кијев и западни медији за гранатирање оптужују Русију, иако нема никакве логике да Руси то раде, између осталог, и зато што се тамо налазе руски војници и што је нуклеарка под контролом Русије.

Могуће конзервирање нуклеарке

Запорошке власти упозоравају да ће бити приморане да конзервирају електрану уколико се гранатирање нуклеарке настави. Кијев ће, самим тим, остати без могућности да се из те електране снабдева електричном енергијом.

Конзервација би значила потпуни застој у производњи електричне енергије, објашњава Андреј Листовски, генерални директор руског Фонда за развој енергетике.

„Електрана ће се, у том случају, напајати само за своје потребе, како би хладњаци радили. Односно, станица, уместо да производи струју, почиње да буде њен потрошач. Са становишта технологије, конзервирање нуклеарне електране није брз процес. Морамо се побринути да се агрегати постепено хладе, да системи заштите раде стабилно“, каже Листовски.

Према грубим проценама руских експерата, ова нуклеарна електрана је производила око 20–25 одсто од укупне електричне енергије коју троши Украјина. У последње време, станица ради са 70 одсто свог номиналног капацитета. Упркос томе, земља неће остати без струје, јер је Украјина повезала своје мреже са европским енергетским системом. Међутим, главни проблем за Кијев је то што нико у Украјини не жели да изгуби велику производњу по ниској цени. Украјинска енергетска индустрија се заснива на нуклеарним електранама, а ово је најјефтинији извор енергије. Нуклеарне електране не захтевају снабдевање угљем, гасом, са чиме су Украјинци последњих година увек имали проблема.
Осим тога, украјинске снаге су гранатирале и хемијски концерн „Стирол“ у Горловки, што је довело до пожара. За сада нема хемијске претње по становништво, али је гранатирање хемијског комбината угрозило животе и здравље огромног броја цивила, оценио је руски политиколог Дмитриј Никотин. Према његовим речима, мале су шансе да ће Запад на ово реаговати.

„Нажалост, овде се лако може предвидети реакција Запада, а она ће бити недвосмислена – констатоваће се да је Русија гађала сама себе, гранатирала територију коју лично контролише и што је парадоксално, велика већина западног друштва ће ту информацију прихватити као поуздану…“, сматра он.

Међутим, и Запад већ почиње да буде уморан од сталних изјава о „непогрешивости“ Кијева, о чему сведоче изјаве једног броја јавних личности, као и извештај „Амнести интернешенела“ о тактици Оружаних снага Украјина, додао је Никотин.

„Њихови политичари постоје у оквиру „Овертоновог прозора“, каже Никотин имајући у виду технологију која се примењује када се друштву намеће нека неприхватљива појава.

Како истиче, код њих је нормално критиковати Русију и говорити да је само Русија та која крши све међународне конвенције…

„Западни политичари говоре искључиво да би сачували свој рејтинг. Западно друштво полако почиње то да увиђа и чим се равнотежа промени и постане јасно да велики број људи има другачије гледиште о томе шта се дешава у Украјини, онда ће и политичари променити плочу“, каже политиколог.

Подсетимо, нуклеарна електрана Запорожје налази се на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета један гигават.