Прочитај ми чланак

УНОСАН ПОСАО — заштита од руске агресије

0
© REUTERS/ Kacper Pempel

© REUTERS/ Kacper Pempel

Бранећи се од Русије, Пољска је спремна да потроши енормне количине новца. Руска агресија и даље изостаје, али амерички произвођачи наоружања ће бити задовољни.

Пољски министар одбране Антони Мацаревич је изјавио да ће се број војника у пољској армији повећати за 50 одсто. Раније је министар рекао да је задатак војске НАТО-а у Пољској одвраћање потенцијалног агресора и јасно је о коме се ради, узимајући у обзир став шефа пољске дипломатије који сматра да је Русија опаснија од ДАЕШ-а.

С друге стране, амерички генерал Кертис Скарапшоти, који ће ускоро заменити генерала Бридлава на функцији врховног команданта снага НАТО-a Европи, сматра да је неопходно што пре размотрити питање о трајном размештању америчких војника у Европи.

Било како било, познато је  да је за неке рат (или ратна пропаганда) веома уносан посао.

Пољска ће повећати број војника са 95.000 на 150.000. Осим тога, земља планира да потроши око 62 милијарде долара на модернизацију војске, што је скоро два пута више него што је претходна влада планирала да уложи у војску до 2022. године.

Томаш Јанковски из Европског центра за геополитичке анализе у Варшави, каже за Спутњик да се за сваку модернизацију пољске војске користе оружје и опрема купљени од САД.

„Најчешће се ради о застарелом оружју, које САД више не користе и траже начин како да га се отарасе“, објашњава аналитичар.

Према његовим речима, пољски министар одбране профитира од тога што стално вара пољско друштво причама о руској претњи.

„Пре неколико дана министар је директно изјавио за ’Жечпосполиту‘ да су њему шеф немачке дипломатије и шеф Пентагона рекли да у Пољској треба разместити америчке војнике. Нај тај начин је министар потврдио да нисмо слободни у доношењу одлука, а то значи да смо под окупацијом. А то такође значи да и одлуку о повећању броја пољских војника није донела Варшава него НАТО, како би ’исисао‘ из буџета земље још неколико милијарда долара. У те сврхе се шири ратна пропаганда, како би пољски народ поверовао да је неопходно повећати трошкове на одбрану“, објашњава он.

Доцент универзитета „Ломоносов“, стручњак за западнословенске земље Јуриј Борисјонок, каже за Спутњик да је за актуелну пољску владу „питање части“ да прекрши споразум Русије и НАТО-а из 1997. године, преко којег се Алијанса обавезала да не размешта велике контингенте војника у источној Европи.

„Што се тиче тобоже ратоборности Пољске, они ће повећати број војника пре свега посредством формирања такозваних бригада територијалне одбране. То су углавном резервисти који ће пролазити обуку викендом, од 20 до 40 дана годишње. Противници владајуће странке Право и правда чак сумњају да ће власт користити ове бригаде за растеривање протестних скупова, које опозиција организује викендом. Осим тога, постоји озбиљна сумња да ће ове бригаде привући маргиналце из различитих организација које су у Пољској сматрају фашистичким“, закључује Борисјонок.

Извор: rs.sputniknews.com