Прочитај ми чланак

Уништен кључни радар израелског противракетног система „Гвоздена купола“

0

Хезболах је објавио снимак који приказује уништење израелског радара ЕЛ/М-2084, кључне компоненте система Гвоздена купола (Ирон Доме). Овај радар, смештен у војној бази Мерон, наводно је нападнут тешком противтенковском вођеном ракетом Алмас-3 иранске производње.

Радар ЕЛ/М-2084, развијен од стране Israel Aerospace Industries и ELTA Systems, има виталну улогу у израелској противваздушној одбрани.

Он је осмишљен за откривање и праћење циљева у систему Гвоздена купола, који је намењен за пресретање ракета кратког домета и артиљеријских граната.

Уобичајена поставка Ирон Доме система укључује овај радар, центар за управљање пројектилима и неколико лансера, сваки опремљен са 20 пресретача, што омогућава покривеност ваздушног простора од 360 степени.

Осим у систему Гвоздена купола, ЕЛ/М-2084 се користи и у другим израелским системима противракетне одбране, као што су Давидова праћка (David’s Sling) и Стрела (Arrow). Такође, овај радар је извезен у разне земље, укључујући Индију и Азербејџан.

Алмас-3, противоклопна вођена ракета иранске производње, ради по принципу „испали и заборави“ и сматра се иранским панданом израелској ракети Спике. Раније се веровало да се Алмас-3 може лансирати само из возила или дрона.