Прочитај ми чланак

УНЕСКО одликује Ангелу Меркел наградом за мир због “отварања врата” МИГРАНТИМА

0

Ангела Меркел је пре шест година отворила врата Немачке али самим тим и целе Европе избеглицама и „исписала историју.“ Унеско је зато одлучио да бившој канцеларки додели награду за мир.

Након “отварања врата” Балкан је постао сабирни центар за потенцијалне терористе који се настањују на нашим просторима јер не могу да пређу границе ЕУ.

„Цео жири је био дирнут њеном храбром одлуком 2015. да прими више од 1,2 милиона избеглица, посебно из Сирије, Ирака, Авганистана и Еритреје,“ рекао је у уторак у Паризу председник жирија и добитник Нобелове награде за мир 2018. Денис Муквеге.

Генерална директорка Унеска, организације Уједињених нација за културу, Одри Азуле такође је похвалила тадашњу политику Меркелове. „Отварање врата онима који пате води успостављању мира,“ рекла је Азуле.

Унескова награда је названа по бившем председнику Обале Слоноваче Феликсу Уфуе-Боањију и додељује се од 1989. године – појединцима, организацијама или институцијама који су се посебно потрудили да промовишу, истражују или обезбеде мир.

Не зна се када ће Ангела Меркел, канцеларка од 2005. до краја прошле године, да прими награду.

У лето 2015. године, док су избеглице масовно стизале у Европу, Меркелова је отворила границе Немачке и изговорила до данас чувене речи: „Ми то можемо.“

Међутим, на крају је променила мигрантску политику, јер је подршка за њу посустала, у јавности, као и међу демохришћанима које је предводила те је започета политика депортације миграната на наше просторе.