Прочитај ми чланак

УН: Милионима глад куца на врата

0

Око педесет милиона људи на ивици је глади, док се још већи број суочава са другим облицима несигурности у погледу хране, упозорава директор Светског програма за храну Дејвид Бизли.

Према његовим речима, ако нације не успеју да се изборе са несташицама горива, ђубрива, житарица и других основних средстава у производњи хране, следе глобални хаос и немири. Бизли је у интервјуу за Асошиејтед прес позвао земље донаторе као и појединачне филантропе да предузму мере да спрече катастрофалну кризу усред текуће несташице.

„Педесет милиона људи у четрдесетпет куца на врата глади. Ако им не помогнемо, имаћемо дестабилизацију нација која ће се разликовати од онога што смо видели 2007/08 и 2011. и имаћемо масовне миграције. Ако ово не решимо брзо – при томе не мислим на следећу већ на ову годину – имаћемо проблем са доступношћу хране већ 2023. И то ће бити пакао“, рекао је он, преноси РТ.

Док је 2017, када је Бизли преузео дужност, око осамдесет милиона људи имало проблема са доступношћу хране, захваљујући низу узрока, тај број до сада је нарастао на око 345 милиона. Овај пораст директор Светског програма за храну назива „савршеном олујом на врху савршене олује”.
Међу осталим факторима који су утицали на пораст броја гладних у свету, Бизли наводи дуготрајне последице пандемије коронавируса, као и значајне проблеме у ланцу снабдевања изазване сукобом у Украјини и санкцијама које је Запад увео Русији.

Бизли је објаснио да свет производи довољно хране за глобалну популацију од око 7,7 милијарди људи, али је рекао да фармери могу да остваре одговарајуће приносе само коришћењем ђубрива. Без њега, он је предвиђа „пустош“ широм света, посебно у Азији, где је, према његовим речима, „производња пиринча тренутно у критичном стању“. Несташица вештачког ђубрива настала је, подсећамо, услед антируских санкција – Русија је, после Кине, највећи светски произвођач вештачких ђубрива.

Високи званичник УН апеловао је на земље Залива да дају допринос Светском програму за храну, с обзиром да су, како је рекао, побрале велике финансијске добитке због растућих цена нафте.
„Не тражимо билионе долара. Тражимо тек зараду од неколико дана уз помоћ које би свет могао да се стабилизује. Чак и ако не дате новац Светском програму за храну, укључите се у игру… Људи пате и умиру широм света. Ако у свету на сваких пет минута умре по једно дете – срам нас било”, закључио је Бизли.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!