Прочитај ми чланак

Уместо литијума – со: Алтернативно решење за батерије електричних возила

0

Очекује се да би батерија на бази натријума могла да преузме велики део тржишта и да би до 2035. године ова сировина могла да замени око 272.000 тона литијума.

Увелико се тражи замена за скупи литијум. Његово вађење је скупо, а технологије повезане са тим, које се никако не би могле назвати еколошким, нису добре за имиџ електричних возила.


Произвођачи аутомобила све више траже батерије на бази соли или натријума, наводи BloombergNEF.

Очекује се да би батерија на бази натријума могла да преузме велики део тржишта и да би до 2035. године ова сировина могла да замени око 272.000 тона литијума. Предвиђено је да ће те године чинити око 7 одсто укупног тржишта.

А ако дође до дугорочне несташице литијума, ови бројеви би могли бити и знатно другачије, пише Ревијахак.

Привлачност натријума произилази из његове заступљености у каменој соли и сланој води широм света, али перформансе батерија на бази натријума су до сада биле упитне.

Кинеско лансирање јефтиних електричних возила заснованих на батеријским ћелијама на бази натријума могло би да представља прекретницу за ову технологију.

У екстремном сценарију, ако производња литијума не успе да одржи корак са растом потрошње са следећом генерацијом батерија, замена натријумом би могла да смањи укупну потражњу за литијумом за 37 процената, што је еквивалентно 1,4 милиона тона, до 2035.