Прочитај ми чланак

Уместо чланства у НАТО, Украјина добија поруку подршке?

0

Председник Украјине Владимир Зеленски је последњих недеља молио лидере НАТО-а да Украјину поставе на конкретан пут ка придруживању, запретивши да у супротном неће присуствовати годишњем самиту алијансе у Вилњусу

Мало је вероватно да ће западни савезници позвати Украјину да се придружи НАТО-у за време рата, међутим, покушавамо да пронађемо начин да демонстрирамо своју дугорочну посвећеност Кијеву, изјавила је за „Политико“ америчка амбасадорка при Алијанси Џулијан Смит.

Председник Украјине Владимир Зеленски је последњих недеља молио лидере НАТО-а да Украјину поставе на конкретан пут ка придруживању, запретивши да у супротном неће присуствовати годишњем самиту Алијансе у Вилњусу. 

Међутим, у интервјуу за бриселски портал у седишту Алијансе, Смит је признала да НАТО тренутно не може да понуди Кијеву придруживање. 

„Мислим да се савезници слажу да је прави позив за Кијев мало вероватан све док су укључени у рат“, рекла је она. 

Међутим, она је истакла да НАТО и даље жели да Украјина добије поруку подршке.

„Желимо да сигнализирамо председнику Зеленском – ако дође лично – да нам је дубоко стало до дугорочнијег односа са Украјином, и да имамо у виду све што су постигли. Желимо да му ставимо до знања да наша подршка неће избледети и нестати и да нам неће нешто друго одвући пажњу“, поручила је Смит.

Како је додала, подржавају напоре Украјинаца да поремете стратегију Русије, и верују да би успешна контраофанзива могла да покаже председнику Владимиру Путину да „неће постићи своје стратешке циљеве“.

Али, како закључује Смит, „такође нам је веома јасно да ова конкретна контраофанзива можда неће одредити крај рата“.