Прочитај ми чланак

Уместо Божића Омикрон куца на врата! У Енглеској креће вакцинисање по кућама

0

Тимови од врата до врата наоружани вакцинама против Kовид-а биће послани у домове невакцинисаних Британаца, по најновијим плановима које министри разматрају како би досегли пет милиона људи који тек треба да буду вакцинисани.

Дискусије између Министарства здравља, NHS Енглеске и Но. 10 током протекле недеље разматрале су акцију широм земље да се тимови за вакцинацију пошаљу у подручја са ниском стопом прихватања вакцина као кључни начин да се избегну блокада и друга ограничења.

© Фото : Pixabay

То се такође сматра начином да се вакцине против ковид-а доведу у рурална подручја или домаћинства где људи не могу лако доћи до кентра за вакцинацију.

Један министар из кабинета синоћ је подржао план, рекавши: “Мислим да је све што охрабрује оне који оклевају од вакцине разумно”, пре него што је упозорио: ‘Расположење у земљи јача према људима који одбијају да буду вакцинисани.”

У записнику са састанка 23. децембра објављеном синоћ, Владина Научно-саветодавна група за хитне случајеве упозорила је да би врхунац броја пријема у болницу “могао бити упоредив или већи од претходних врхова”, укључујући и други талас у јануару.

Али посланици и шефови угоститељства упозорили су Борис Џонсон-а да не уводе нова ограничења пре Нове године или ризикује да “разоре” пословање.

Посете од врата до врата већ се тестирају у једној области Ипсвича, што је довело до тога да је додатних 150 људи примило прву, другу или додатну трећу дозу вакцине против цовид-а током викенда.

Извори из Downing Street-a рекли су да је циљ проширити ово на остатак земље и покушати доћи до процењених пет милиона невакцинисаних.

Британски тимови за вакцинацију против ковид-а који иду од врата до врата

У међувремену, посланици Торијеваца упозорили су владу да не гаси привреду због људи који нису примили вакцине против ковид-а.

Анализа Imperial College-a на Омикрону открила је да људи који се заразе овом варијантом имају до 20 посто мање шансе да ће бити примљени од оних који се заразе Делтом. Такође је откривено да је шанса да се мора остати у болници преко ноћи још нижа, са смањеним ризиком до 45 посто.

Чак је и “Професор Закључавање” Neil Ferguson, чији је оригинални модел почетком 2020. уплашио Владу у првом националном затварању, рекао је да четврти талас неће бити “ништа налик ономе што смо видели прошле године.”

Премијер Велике Британије ће у понедељак одлучити хоће ли увести строге мере након прегледа најновијих података о Омицрону. На удару су прославе Нове Године коју милиони планирају да прославе, док владини научници очекују да се постојећа ограничења поштују до марта месеца 2022.

Des Gunewardena, извршни директор D&D Лондон групе, која поседује 40 локала, укључујући Bluebird и Le Pont de la Tour, рекао је: “Дочек Нове године је огроман, ово је највећа ноћ у години за нас у свим нашим ресторанима.”

У међувремену, поглавар Римокатоличке цркве у Енглеској и Велсу позвао је владу да више не затвара цркве и богомоље.

У разговору за BBC, кардинал Vincent Nichols је рекао: “Мислим да је ова земља показала да људи сами могу добро просуђивати.”

Ми смо у том тренутку када кажемо да разумијемо ризик. Знамо шта треба да радимо. Већина људи је разумна и опрезна. Не требају нам јаче мере да би нас научиле шта да радимо.