Прочитај ми чланак

Украјински војник: Толико гинемо да не можемо да вратимо сва тела с фронта!

0

Последице руског бомбардовања „једрећим бомбама“ су катастрофалне, војска губи толико људи да не може да врати сва тела страдалих сабораца с линије фронта, изјавио је украјински војник који се бори у близини северне линије фронта за лондонски „Тајмс“.

Описујући борбу као ужасну, додао је да украјинске снаге у тој области не могу да крену напред, односно да једва држе линију.

Према писању листа, војник назван Лемур се бори код Купјанска у Харковској области, где по речима америчког Института за проучавање рата Русија бележи маргиналне успехе.

Кључни фактор у руској офанзиви су тзв. једреће бомбе које РФ интензивно користи последња три месеца. Реч је о модификованим бомбама из совјетског доба – опремљене су „крилима“ која им појачавају домет, а лете ниско избегавајући неке радаре и системе противваздушне одбране. Испуштају се из авиона с дистанце а потом наводе до циља.

Руске снаге их у последњих месец дана често користе око Купјанска, Авдејевке и Роботина, известио је „Кијев пост“.

„Једреће бомбе“ биле су кључне у руском освајању Авдејевке средином фебруара.

Војник 3. украјинске одвојене јуришне бригаде Максим Жорин написао је на Телеграму током те битке да ове бомбе потпуно уништавају сваку позицију – од све инфраструктуре остаје рупа након дејства само једне бомбе, пренео је „Вашингтон пост“.

Управо је дејство „једрећих бомби“ покренуло тему хитног достављања авиона Ф-16 у Украјину.

Војни аналитичар кијевског Националног института за стратешке студије Микола Белесков рекао је за „Пост“ да би модификоване ракете ваздух-ваздух Ф-16 могле помоћи Украјини да се супротстави претњи.

Међутим, процењује се да ће борбени авиони стићи у Украјину најраније на лето.