Прочитај ми чланак

Украјински војници заробљени од стране руских снага не желе да се врате у Украјину

0

Украјински војници које су заробиле руске снаге, изражавајући неспремност да наставе борбу, одлучили су да остану на територији под контролом Москве и савезничких снага, саопштило је Министарство одбране Русије.

Украјински војници, ратни заробљеници који припадају јединицама Поморске пешадије, Националне гарде, ваздушно-десантним и копненим снагама одлучили су да остану на територији коју контролише Русија због неспремности да се боре и страха од поновног слања на прве линије фронта – наводи се у саопштењу Министарства.

Министарство одбране је саопштило да украјински ратни заробљеници не желе да буду коришћени као „топовско месо“ и да гину на бојном пољу док „извршавају злочиначка наређења“ издата од стране Кијева.

Руска војска је такође објавила разговор са украјинским заробљеником који је рекао да је добровољно положио оружје и предао се савезничким снагама.

Према речима заробљеника, са њим су добро поступали и не жели да се врати у Украјину у оквиру будућих размена.

Неколико украјинских војника је успело да се преда током напада украјинских екстремистичких батаљона на њих, наводи Министарство, уз напомену да екстремисти прете пуцањем на све војнике који желе да напусте своје борбене положаје.

Према Министарству, ратни заробљеници су саопштили о раширеној корупцији међу украјинским редовима, употреби тактике застрашивања од стране Кијева и „варварском поступању према цивилима које редовно користе као живи штит“.

Раније овог месеца, Москва је саопштила да савесно поштује Женевску конвенцију о поступању са ратним заробљеницима, док кијевске снаге муче, изгладњују и ускраћају медицинску помоћ руским заробљеницима. Такође, заменик руског министра одбране Александар Фомин је осудио неспремност Запада да Кијев сматра одговорним за ова кршења и злочине.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!