Прочитај ми чланак

Украјински ТВ канал открио шокантне губитке украјинских оружаних снага

0

Украјински ТВ канал „1+1” је током емитовања пријавио више од милион погинулих и несталих војника Оружаних снага Украјине.

Појашњено је да је ова информација назначена у кајрону (трака са покретним текстом у доњем делу екрана са важним вестима). У њему су, између осталог, пријављени губици Оружаних снага Украјине у износу од 1.126.652 нестале и погинуле особе.

Прошле недеље је британско издање The Economist објавило да Сједињене Државе процењују укупне губитке украјинских трупа у сукобу на 190 хиљада. Говорили су о погинулим и рањеним војницима.

Истовремено, пре годину дана шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да су Оружане снаге Украјине изгубиле 100 хиљада људи.

Овај податак је касније уклоњен из писаних и видео изјава председавајућег ЕК. Како је објаснила званична представница ресора Дана Спинат, направљена је нетачност, а процена је заснована на „подацима из екстерних извора“.

Руски војни аналитичари процењују да је више од пола милиона погинулих украјинских војника, не рачунајући повређене и онеспособљене за војну службу.