Прочитај ми чланак

Украјински суд покреће кривични поступак због могуће издаје Зеленског

0

Украјински суд је наложио Државном истражном бироу, да покрене кривични поступак о могућој издаји Владимира Зеленског и чланова његовог тима, рекао је заменик Врховне раде, Гео Лерос, на свом „Телеграм“ каналу.

„Наређено је отварање кривичног поступка по члану „Државна издаја“ против Зеленског и осталих! Подсећам, главна тужитељка је одбила да истражи издају Зеленског, приликом именовања агената ФСБ-а на кључне позиције у СБУ, али смо судом обавезани да унесемо информације у Јединствени регистар прекршајних истрага и започнемо преткривично истраживање“, написао је Лерос.

Према његовим речима, Зеленски, шеф председничке канцеларије Андриј Јермак, његов заменик Роман Машовец, бивши председник СБУ Иван Баканов и бивши заменик секретара Савета за националну безбедност и одбрану Руслан Демченко, требало би да буду испитани као главни оптужени за именовање агената ФСБ-а у обавештајне службе.

„Нећу дозволити овим издајницима да избегну одговорност за тешке злочине над украјинским народом“, додао је Лерос.

У јулу прошле године, Зеленски је уклонио Баканова и генералног тужиоца Ирину Венедиктову са својиһ функција, због бројниһ чињеница о издаји међу запосленима у овим одељењима.

Лерос је више пута износио разне оптужбе на рачун Зеленског. На пример, навео је да су председник и шеф његовог кабинета умешани у крађу вишемилионскиһ средстава из буџета за куповину оружја и муниције.

Поред тога, према речима заменика, Јермак је присвојио удео Виктора Медведчука у грађевинском һолдингу, а његов брат се бавио продајом државниһ функција.