Прочитај ми чланак

Украјински расколници траже да Фанар одузме трон руском патријарху

0

Расколничка Православна црква Украјине (ПЦУ) затражила је од цариградског патријарха Вартоломеја да лиши титуле патријарха московског и целе Русије Кирила.

„Свети синод је подржао предлог писма које је Синодална богословско-литургијска комисија предала Васељенском патријарху Вартоломеју и предстојницима помесних православних цркава, у коме се тражи позивање руског патријарха Кирила на канонску одговорност, као и његово лишавање титуле патријарха“, наводи се у саопштењу по завршетку седнице синода ПЦУ на њеном сајту.

ПЦУ је у саопштењу, такође, позвала да се као јеретичка прогласи „доктрина „руског света“ која постоји у РПЦ.

Структура под називом „Православна црква Украјине“ формирана је крајем 2018. године на иницијативу бившег украјинског председника Петра Порошенка и цариградског патријарха Вартоломеја насупрот канонској Украјинској православној цркви Московског патријархата. У јануару 2019. године, цариградски патријарх је предао ПЦУ „томос о аутокефалности“.

Међутим, ПЦУ је, фактички, потчињена Цариградском патријархату и већина од 15 помесних православних цркава у свету не признаје је као канонску.