Прочитај ми чланак

Украјински пилот открио: Кијеву понестају ловци и пилоти

0

Кијеву понестају ловци, резервни делови и пилоти, који умеју да њима управљају, изјавио је у интервјуу листу „Фајненшнал тајмс“ украјински војни пилот који није желео да открије свој идентитет.

„Сви наши авиони су направљени у време СССР-а и ми их не можемо бесконачно одржавати, ни залихе муниције нису неограничене, а све је ближи и ближи дан када нећемо имати ракете и резервне делове за те авионе. У блиској будућности можемо да останемо без тактичке авијације“, рекао је он.

Foto: Youtube

Пилот је подвукао да су амерички ловци Ф-16 потребни Кијеву под хитно.

Он се пожалио и на авионе Миг-29 који су наслеђени из периода СССР-а и истакао да није успео њима да погоди ни један ваздушни циљ. Додао је и да Ваздухопловним снагама Украјине недостају и квалификовани пилоти.

„У случају да сачекамо још шест месеци, онда ће доћи тренутак да ће нам остати само старци резервисти уместо младих пилота који имају велико знање и квалитетну обуку“, рекао је украјински пилот.

Медији су раније објавили да су поједини представници америчке администрације лобирали да се украјинским војницима испоруче ловци Ф-16. Амерички председник Џозеф Бајден је раније негирао испоруку авиона Ф-16 Кијеву.

Председник Француске Емануел Макрон је 30. јануара рекао да не искључује да ће Украјини бити испоручени авиони.