Прочитај ми чланак

Украјински генерал признао зашто је контраофанзива пропала

0

Генералштаб Оружаних снага Украјине страхује од ширења зоне сукоба изван истока и југа земље – објавио је амерички телевизијски канал АБЦ Неwс позивајући се на украјинског генерал-потпуковника Сергеја Наева.

Још је пренела: „Наев је упозорио да би, ако Русија настави да повећава производњу оружја и унапређује војне технологије уз помоћ својих савезника, зона сукоба поново би могла да се прошири изван истока и југа“.

Наев је додао да се украјинска армија припрема за ту могућност. Изградњом нових фортификација и додатном обуком трупа.

Оценио је да украјинске оружане снаге нису успеле да постигну успех у контраофанзиви због побољшаног наоружања руских трупа.

Признао је да руска војска активно користи своју ваздушну надмоћ.

Готово истовремено је кијевска телевизија 1+1 објавила да је украјинска војска досад имала преко милион и 100.000 погинулих и несталих.

Пласирала је тај податак у форми кајрона који је убрзо био уклоњен. Уз објашњење да је то била „грешка приликом уношења података“.

Бивши украјински премијер Николај Азаров тим поводом је изјавио да је кајрон нестао по налогу кабинета Владимира Зеленског.

Почетком новембра је главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни изјавио да је ратни сукоб зашао у слепу улицу и да неће бити пробоја руских одбрамбених линија.