Прочитај ми чланак

„Украјинска војска је уништена, Русија се суочава са снагама колективног Запада“

0

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине (ОСУ) Валериј Залужни изјавио је да је тешка ситуација Оружаних снага Украјине на фронту. О томе је писао на свом Телеграм каналу.

Према његовим речима, руска војска наставља напредовање дуж целе линије фронта, повећавајући интензитет артиљеријског гранатирања.

Војсковођа је додао да се положаји украјинске војске гађају 700-800 пута дневно, док Оружане снаге Русије троше од 40.000 до 60.000 граната дневно.

Депутат Државне думе из региона Крим Михаил Шеремет је 17. августа саопштио да је борбени потенцијал украјинске војске уништен.

Према његовим речима, сада се руско војно особље у Украјини суочава са снагама колективног Запада, које су тамо распоредиле упориште.

Као аргумент је навео велике испоруке наоружања Кијеву, као и велики број страних плаћеника у редовима Оружаних снага Украјине. Политичар је објаснио да су западне земље предузеле такав корак у покушају да одрже униполарни свет.

Пре тога је шеф руског Министарства одбране Сергеј Шојгу указао да су губици Оружаних снага Украјине и територијалне одбране огромни, али кијевско руководство крије стварне бројке од јавности.

Према речима министра, улога Кијева у западној тактици ратовања своди се на снабдевање људством као потрошним материјалом. У овом тренутку сведочења украјинских ратних заробљеника нам омогућавају да створимо праву представу о томе шта се дешава на другој страни фронта, прецизирао је министар.

Нуклеарна електрана Запорожје поново под ватром Оружаних снага Украјине

Украјинска артиљерија је 16. августа задала још један удар на Запорожску нуклеарну електрану. Владимир Рогов , члан Савета регионалне администрације , истакао је да су реактори поуздано заштићени од гранатирања и да могу да издрже чак и пад путничког авиона са пуним резервоарима горива, а Оружане снаге Украјине покушавају да погоде мање заштићене објекте постројења: расхладни систем и контејнере са истрошеним нуклеарним горивом.

Званичник је објаснио да би у случају уништења ових објеката могла да дође до еколошке катастрофе слична хаварији у нуклеарној електрани у Чернобиљу 1986. године. Предложио је да се око ЗНПП прогласи режим тишине. Такве акције ће, по његовом мишљењу, моћи да „отрезне” Оружане снаге Украјине, уцењујући цео свет „претњом нуклеарне катастрофе”.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!