Прочитај ми чланак

„Украјини су остале још 2-3 недеље“: Иде по плану,битно је да што мање људи страда

0

Заменик председника Руске академије ракетних и артиљеријских наука Константин Сивков оценио је напредак војне специјалне операције у Украјини.

„За 4 дана наше оружане снаге продрле су више од 200–300 км у дубину непријатељске територије. Стопа напредовања је од 50 до 100 км дневно. То је луди темпо. Мора се разумети да се руској војсци супротставља не нека „банана република“, већ оружане снаге, које су, према проценама НАТО-а, на 10. месту у Европи по потенцијалу. И у свету респект 22. место. Ово је веома озбиљна сила“, објаснио је доктор војних наука.

Експерт је подсетио да је 2003. САД требало две недеље да стигну до Багдада, док је Ирак мањи од Украјине.

„Површина Ирака је 470 хиљада квадратних метара. км, док Украјина има 607. А површина Ирака је углавном пустињска. А у Украјини је веома густ урбани развој“, нагласио је он.

Сивков је такође приметио да руска војска може имати потешкоћа у преузимању контроле над Кијевом и Харковом.

„Биће проблема са Кијевом и Харковом, јер су то само велики градови. Биће отпора. У Харкову је ситуација компликована чињеницом да Харковска творница резервоара има одређену количину тешке опреме, иако је нема много“, рекао је експерт.

Према аналитичару, војна операција у Украјини може да се заврши за две-три недеље. Темпо офанзиве је феноменалан, а Оружане снаге Украјине су скоро поражене, сматра војни специјалиста.

„Операција коју сада спроводи Русија биће у свим уџбеницима света, ово је бриљантна операција у концепту и изведби. Ради се са релативно малим силама. Губици наших трупа су минимални. Упркос чињеници да су губици непријатеља веома значајни“, објаснио је Сивков.