Прочитај ми чланак

Украјинци са три чете и одредом Пољака покушали пробој на …

0

Украјинци са три чете и одредом Пољака покушали пробој на саставку запорошког и угљедарског фронта. Истовремено нападали руске бокове код Авдејевке и Водјаное и Малиновку.

Оружане снаге Украјине, у чијем саставу је био и мањи одред пољских „добровољаца“, покушале су да пробију запорошки фронт у области Времевске избочине, али су их руске снаге одбациле назад – ово је објавио председник покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.

Ударили су са око 300 војника и 12 тенкова и другог „оклопа“ – тачно по месту где се спајају руски запорошки и угљедарски фронт. Рачунајући да ће им то донети ефекат какав у одбојци често има лопта која пада између два играча.

Према речима Рогова, Украјинци су у првом налету успели да напредују око 400 метара, а најжешће се пуцало у насељима Новодаровка и Ровнопољ.

Ово значи да су Укри, чију четврту колону су чинили Пољаци, били успели да пробију прву линију руске одбране. Или: да им је то из тактичких разлога било дозвољено – да би били увучени у „ватрену потковицу“.

Успели су били и да обаве деминирање. Потом су у око 12 сати у напад кренули са тенковима и другим оклопним возилима НАТО-а подељеним у три групе. Односно: три чете.

Ушли су у тзв. сиву зону са три правца, а поменути минимални пробој успели да остваре код Новодаровке.

Његов значај војни експерт Генадиј Аљохин не сматра претерано озбиљним:

„Ушли су у нашу одбрану око 350 метара, али су се у њој и заглибили и већ у опрвим сатима имали озбиљне губитке. То није био најављивани контранапад већ тражење под борбом слабог места у нашој одбрани“.

У заустављању напада је учествовала и руска авијација.

Рогов тврди да је нападач изгубио око 50 војника и најмање 10 оклопних возила.

Познати донбаски ратни командант Александар Ходаковски овако је оценио ситуацију:

„Непријатељ је успео да постигне тактички успех – заузео је једну нашу позицију, али је претрпео осетне губитке. Сада повећава своју концентрацију на месту пробоја. Очигледно настоји да повећа властити успех. Међутим, ни то ни дејства на северу, у правцу Нове Таволжанке (у Белгородској области), нису сама по себи најављена контраофанзива. Али, ако се одрже – ту могу бити пребачене значајније украјинске снаге“.

Украјинци су кренули у продор и код Доњецка: тенкови и пешадија Оружаних снага Украјине напали су бокове руских снага код Авдејевке. Ту је главни удар био је усмерен на Водјаное на које су кренули са четом вода пешадије и четири тенка.

Друга мета била им је Малиновка, где су такође нападали са једном четом и неколико оклопних возила. Међутим, и ту су претрпели значајне губитке.

Напади код Авдејевке, на Водјаное и Малиновку очито су били споредни и заваравајући.

Руска војна авијација је, иначе, „паметним бомбама” наносила ударе по војаним циљевима на територији Запорошке области која је још под контролом Кијева.

Руски бомбардери туку и украјинске позиције у Гуљај-Поле и око њега.