Прочитај ми чланак

Украјинци од Орехова поново нападали у таласима – зауставио их руски 201. пук

0

И немачки тенкови Леопард и америчка оклопна возила Бредли – горели као буктиње

Кијевском режиму уопште није жао ни својих најбољих војника и елитних јединица.

У покушај пробоја из околине Орехова према Токмаку и Црном мору убацио је и своју 47. механизовану бригаду која је у Оружаним снагама Украјине једна од најбољих, ако не и најбоља. А још је последњих месеци била специјално спремана за контраофанзиву.

Њени батаљон, заједно са деловима друге две украјинске бригаде, нападали су и током дана 8. јуна.

У таласима иако су их косиле и руска артиљерија и авијација.

У нападе су кретали и са немачким тенковим Леопард и америчким оклопним возилима пешадије Бредли.

Ти таласи и напади буквално су се разбили о руски 201. пук који је у овим борбама, по процени војног аналитичара Јурија Подољаке, стекао „непролазну славу“.

Укри нису успели да ни на једном месту пробију ни једну од три руске одбрамбене линије. А изгубили су за протекла три дана до 5.000 војника.

Болнице Дњепропетровска, Запорожја и Харкова су препуне рањеника.

Успевали су да некако направе уске пролазе кроз руска минска поља и кроз њих кретали Леопардима и Бредлијима, а ту су их чекали руска артиљерија и авијација…

Ни један напад им није прошео ни код Новодоњецког ни према Берховки која се налази северозападно од Бахмута (Артјомовска).

С обзиром на све, не чуди што је бивши саветник шефа Пентагона – пуковник Даглас Мекгрегор – оценио да контраофанзива довести до пораза преосталих борбено способних украјинских јединица. А Кијев – до нових територијалних губитака.

„Није питање шта ће бити после такозване контраофанзиве, већ шта ће након ње остати од Украјине. Када Русија крене да напредује, њене снаге ће без заустављања проћи кроз целу територију источно од Дњепра. Стићи ће и до Одесе“.

Према његовим речима, украјинске трупе су већ неколико пута покушале да покрену офанзиву, али су се сви покушаји претворили у праву катастрофу за Оружане снаге Украјине. Ово је још једном показало висок ниво руских одбрамбених линија, које кијевске снаге неће успети да пробију.

Сваки даљи покушај Владимира Зеленског да промени линије фронта само ће довести до додатних украјинских губитака, а у редовима украјинске војске већ сада постоји пад морала, сумирао је Мекгрегор.