Прочитај ми чланак

Украјинци неуспех херсонске контраофанзиве платили с 3000 погинулих и 7000 рањених

0

Русима на "Јужном фронту" преко Кримског моста пола дана стизала велика појачања

Елитне украјинске јединице које су шест протеклих дана покушавале «херсонску контраофанзиву» нису оствариле ништа, а то ништа су платиле огромним жртвама и губицима.

Биле су накратко преузеле Благодатное и још једно мање насеље и уклиниле се у руске позиције југоисточно од Сухог Ставока на 3-4 километра, али је контраудар био тако моћан да су са двеју освојених позиција морале да се врате на своје полазне линије.

Укри су за последња 24 сата имали 230 погинулих, а изгубили су и 23 тенка и 27 оклопних борбених возила пешадије, плус – два јуришна Су-25.

За шест дана «херсонске контраофанзиве» имали су најмање 3000 погинулих и 6-7 хиљада рањених.

Хиљаде рањених препуниле све болнице у Кривом Рогу, Николајеву и Одеси.

Кијевска хунта је, дакле, претрпела озбиљан пораз на `јужном фронту`, где ће се однос снага на њену штету само даље погоршавати. Јер, Русима су 9. септембра преко Кримског моста стизала појачања. Не само у наоружању.

Председник Чеченије Рамзан Кадиров да су командоска јединица његове републике «Ахмат» и Други корпус Луганске Републике покренули велику офанзиву на територије ДНР које још држи Украјина.

Навео је да напредују код Соледара, Јаковлевке и Северска и нагласио:

«Пауза која је била направљена у последње време у тактичке сврхе у потпуности се исплатила. Нећу офирати наше тајне, али захваљујући плану који смо паравили, осокољени непријатељ открио је све своје положаје“.

Према његовим речима, остало је да се очисти „око 60 километара територије ДНР“.

Руска војска одбила је, иначе,покушај украјинских снага да нападне атомску електрану Запорожје са  осам дронова.

Портпарол Министарства одбране РФ, генерал-потпуковник Игор Конашенков, тим поводом је рекао:

 „Украјински дронови који су се приближавали централи били су електронски заслепљени па су бомбе, које су носили, побацали  на удаљености већој од 1,5 км од њеног безбедносног периметра.  

Дан раније су Украјинци гранатирали централу четири пута за два сата.