Прочитај ми чланак

Украјинци гину, Кијев као Монти Пајтон: „Крећемо, ово је последња победа Русије“

0

Гувернер Луганске области изјавио да, након пада те области у руке руске војске, Украјина планира контраофанзиву.

Према његовим речима, украјинске снаге су сада заузеле нове одбрамбене положаје у региону Доњецк, у којој и даље контролишу велике градове. Уз то, планирају и да покрену контраофанзиву на југу земље.

Гувернер Луганска Серхиј Хајдај је након вишенедељне битке за Лисичанск, град чијим је освајањем Русија преузела контролу над Лугансом регијом, рекао да је та битка омогућила украјинским снагама да утврде положаје у Доњецку како би „тамо отежали Русима ситуацију“.

Хајдај је још једном замолио украјинске савезнике на Западу да пошаљу још оружја, додавши да ће украјинска војска покренути контранапад чим буде имала довољно оружја великог домета.

„Руска тактика ће бити иста. Прво ће пуцати на све артиљеријом, али биће им тешко да освоје територију“, рекао је Хајдај.

Олексиј Арестович, саветник украјинског председника Володимира Зеленског, рекао је да се Украјина нада да ће покренути офанзиву на југу земље.

„Ово је задња победа Руса на украјинској територији. Ово су били градови средње величине (Северодоњецк и Лисичанск, оп.а.), а за то им је требало време од 4. априла до 4. јула, то је 90 дана. Толико губитака…“, рекао је Арестович.

„Заузимање градова на истоку значи да је 60% руских снага сад сконцентрирано тамо и биће им тешко да их преусмере на југ, а више нема снага које могу довести из Русије. Платили су високу цену за Северодоњецк и Лисичанск“, рекао је саветник Зеленског.

А председник Зеленски синоћ је рекао да украјинске снаге настављају да се боре успркос повлачењу из Лисичанска. „Наше оружане снаге одговарају, узвраћају ударце и уништавају офанзивни потенцијал окупатора из дана у дан. Морамо их сломити. То ће бити тежак задатак који изискује време и надљудске напоре. Али немамо алтернативе“, рекао је Зеленски.