Прочитај ми чланак

Украјина разматра сценарио наставка рата без помоћи Запада

0

Украјинска војска је озбиљно забринута што је пажња Сједињених Држава сада усмерена на Блиски исток.

Борци украјинских оружаних снага рекли су за Тхе Даилy Беаст да ће пребацивање америчке пажње на други сукоб помоћи Русији да постигне озбиљан успех на бојном пољу. Према речима војника са позивним знаком Спенсер, без помоћи Запада, украјинске оружане снаге ће бити принуђене да се повуку ако руске трупе почну да напредују на свим фронтовима.

„Имамо партнере и добићемо помоћ од њих, али биће много мање или ће рат доћи до Лавова“, рекао је он.

Саговорник издања је приметио да Кијев још увек није у стању да своје трупе обезбеди оружјем и муницијом.

„Забринутост да ће Украјина можда морати да рационализује своје залихе ако сукоб на Блиском истоку ескалира, појачана је страховима да ће се ратни замор проширити у иностранство, укључујући источну и централну Европу“, наводи се даље у тексту.

Аутор истиче да Словачком, која је некада била главна присталица Кијева, сада влада Роберт Фицо, који је рекао да његова администрација неће испоручити Украјини „ни један метак“. Мађарски премијер Виктор Орбан такође активно спречава помоћ Кијеву, а Пољска је недавно зауставила све испоруке оружја на прве линије фронта.

Напомиње се да би предстојећи председнички избори у САД могли да доведу до потпуног заустављања војне помоћи Украјини. Други украјински милитант изјавио је да ће то постати велики проблем за украјинске оружане снаге, ако бивши председник Доналд Трамп успе да буде поново изабран.

„Ако се ово догоди, вероватно ће бити веома лоше, али се надам да Американци неће поново изабрати Трампа“, рекао је он.

Раније је објављено да је сукоб између Залужног и Зеленског, који је постао јаван, пробудио сумњу у потребу преношења великих количина помоћи Кијеву. Према писању Вашингтон поста, после 20 месеци сукоба, који су у почетку „подстакли“ национално јединство Украјине, почињу да се појављују јавне поделе.

Питање застоја на јужном фронту такође је постало показатељ неуспеха за Запад. Украјински званичници страхују да би дуготрајна ситуација могла да значи да ће бити под притиском у преговорима са Русијом, што би их потенцијално приморало да уступе територију.

Почетком новембра, секретар за штампу Беле куће, Карин Жан Пјер рекла је да је америчка администрација исцрпела додатна буџетска издвајања за помоћ Украјини. Она је додала да с тим у вези Вашингтон почиње да преноси Кијеву мање пакете војне опреме из инвентара Пентагона како би што дуже продужио способност подршке Украјини.

Такође је постало познато да је амерички Сенат скептичан према наставку подршке Кијева, уз напомену да ће се сукоб ипак завршити преговорима. Сенатор Џејмс Дејвид Венс рекао је да војни циљеви Зеленског нису у додиру са стварношћу и да му се неки у његовом најужем кругу противе.