Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА РАСПИСАЛА ПОТЕРНИЦУ за Кадировим! Одмах им одговорио: Одредите место…

0

Служба безбедности Украјине ставила је на потерницу шефа Чеченије Рамзана Кадирова, следи из базе података ресора.

Према документу, он се терети за два члана, укључујући „вођење агресивног рата или агресивне војне операције“. Према Кривичном законику Украјине, предвиђена је казна затвора од десет до петнаест година, навоси Србија данас.

Као реакција на општеруску политику истиче се Кадирова безрезервна подршка присједињењу Крима Русији 2014. године, те оптужбе украјинских званичника да је одговоран за слање одреда чеченских добровољаца на страни проруских сепаратиста. Због ових оптужби, Европска унија је 2014. Кадирова уврстила на списак лица којима су уведене санкције у виду забране уласка у Унију. Исте године, 6. децембра, Служба безбедности Украјине је отворила кривични поступак против Кадирова оптужујући га за тероризам у Украјини.

Одмах се огласио и Рамзан Кадиров. Он је на свом Телеграм каналу написао:

„СБУ ме никако не може пронац́и. Цео свет зна да сам у центру Грозног, а глупа служба безбедности Украјине ме је по ко зна који пут ставила на потерницу.

Господо из СБУ, одредите место, сам ћу доћи, доћи по вас и казнити вас за све ваше злочине. Нема потребе да ме тражите Вец́ сам навео и поновиц́у: наведите место, службенике СБУ и време! Не мораш да ме тражиш. Иначе, вец́ сам био пар пута у Украјини и тамо нисам видео никога ко је био збуњен мојим хватањем.

Методе украјинске претраге су очигледно дизајниране само за претрагу Интернета, јер мој обавештајни извештај јавља да СБУ нец́е и не може да изврши никакве стварне оперативне акције „на терену“ да би утврдила где се налазим – струја ми је редовно искључена, тј. је веома тешко радити у таквим условима. Да, и сирене за ваздушне нападе увек ометају“.

Биографија Рамзана Кадирова

После истека другог мандата лидера републике, 25. марта 2016. Рамзан Кадиров је декретом од стране председника Русије Владимира Путина именован за вршиоца дужности шефа Чеченије.

Поред тога што је руски државник и политичар, лидер Чеченске Републике је и члан Бироа Врховног савета политичке странке Јединствене Русије, Херој Руске Федерације (од 2004. године). Подсећања ради, он је син првог председника Чеченије у саставу Русије, Ахмада Кадирова. Власник је и председник ФК Терека из Грозног.

Током Првог рата у Чеченији учествовао је у војним операцијама против федералних снага, док је током Другог рата прешао на страну савезне владе.

Кадиров је био и шеф службе безбедности у Чеченији, тадашњег премијера Чеченије. Од 2007. године, обавља функцију председника (лидера) ове Републике, у саставу Руске Федерације. Обављајући дужности у војсци и обавештајним службама, стекао је чин генерал-потпуковника.

За време рата у Украјини, током битке за Маријупољ где је лично надгледао чеченске трупе, 5. октобра 2022., Путин му је доделио чин генерал-пуковника.

Рамзан Кадиров рођен је 5. октобра 1976. године у селу Центарој, у Курчалојевском рејону, Чечено-Ингушетске АР, РСФСР, Совјетски Савез. Он је био други син у породици Ахмада Кадирова и његово најмлађе дете. Његов старији брат био је Зелимхан Кадиров (1974 – 31. мај 2004), а има и две старије сестре, Зарган (рођена 1971) и Зулу (рођена 1972). Кадирови припадају једној од највећих чеченских кланова – Беној. Основну и средњу школу (1992) Кадиров је завршио у свом родном селу.

После избијања Првог чеченског рата 1994. године, Кадиров се заједно са оцем прикључује редовима сепаратиста у Чеченији и борио се против руских снага.

После овог рата, Кадиров је од 1996. године, радио као асистент и лични телохранитељ свог оца Ахмад-Хаџи Кадирова, који је био муфтија Ичкерије. Ахмад-Хаџи Кадиров био је један од вођа сепаратистичког и анти-руског покрета у Чеченији, који је против Русије прогласио џихад, али је временом променио страну.