Прочитај ми чланак

Украјина почиње преговоре о приступању ЕУ

0

Кијев ближи Бриселу него икада раније, каже Бербок

Украјина данас почиње преговоре о придруживању Европској унији, више од деценије након протеста на кијевском тргу Мајдан.

Министри ЕУ ће се састати са украјинским званичницима у Луксембургу како би званично започели процес који ће трајати годинама, али који „Фајненшел тајмс“ назива „симболичним“ због Специјалне војне операције и све већих губитака Кијева.

Започињање преговора је „одлука која се заснива на заслугама“, а Украјина је испунила све критеријуме, тврди Олга Стефанишина, заменица украјинског премијера за европске и евроатлантске интеграције.

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок такође је истакла „важан сигнал“ који представља овај корак. „Путин је желео да анектира Украјину. Уместо тога, она је сада ближа ЕУ него икада раније“, рекла је она.

Блок ће такође започети преговоре са суседном Молдавијом, бившом совјетском републиком која је поднела захтев за чланство у ЕУ 2022.

На састанцима, ЕУ ће обема земљама представити „преговарачки оквир“ реформи и закона које треба да усвоје уласка у блок.

Почетак преговора о придруживању заказан је пре него што Мађарска, чланица ЕУ која је најскептичнија према помоћи Украјини, 1. јула преузме ротирајуће председавање ЕУ.

Мађарски премијер Виктор Орбан одложио је неколико одлука у вези са Украјином, а са шестомесечним председавањем имаће још прилика.

Почетак преговора означава „монументалан“ корак за Украјину. Стефанишина каже да око 90 одсто Украјинаца види своју будућност у ЕУ.