Прочитај ми чланак

Украјина од фебруара 2022. добила око 84 милијарде долара

0

Украјинско Министарство финансија истиче да је само четвртина средстава које је Украјина добила 2023. године

Украјина је од фебруара 2022. од својих западних савезника добила око 84 милијарде долара, објавило је Министарство финансија Украјине.

„Током свог говора, (украјински министар финансија) Сергеј Марченко захвалио је партнерима на њиховој непоколебљивој подршци – конкретно, за значајан износ од 83,7 милијарде долара послатих од фебруара 2022. Државни буџет је у 2024. већ добио 10,2 милијарде долара“, наводи се у саопштењу министарства.

Наводи се да Украјина до краја текуће године жели да добије још 27 милијарди долара споља. Истиче се да је Европска унија обећала средства у висини од 12,5 милијарди, а Међународни монетарни фонд још 4,5 милијарде долара.

Украјинско Министарство финансија назвало је „критичним питањем“ одобрење пакета помоћи Украјини о којем се Представнички дом Конгреса САД не изјашњава већ месецима.

Истовремено, украјински финансијски систем се и даље суочава са великим изазовима, додало је министарство, те оцењује да је „пружање редовне и предвидљиве војне и финансијске помоћи“ Украјини такође „критично питање“.

Украјина је за 2024. планирала буџетски дефицит од 43,9 милијарди долара, а власти очекују да ће највећи део дефицита покрити уз помоћ западних савезника. Како би покрила трошкове, Украјина мора добити најмање три милијарде долара помоћи сваког месеца, истакао је Марченко.

Међутим, украјинско Министарство финансија истиче да је само четвртина средстава које је Украјина добила 2023. године бесповратно.

Према последњим подацима Министарства финансија, до краја 2023. године јавни дуг Украјине ће достићи 80 одсто њеног БДП.