Прочитај ми чланак

„Украјина неће постојати, jош једна земља ће бити бачена под руске тенкове“

0

У настојању да једном заувек униште Русију, водеће земље Запада неће стати ни пред чим. Спремни су да жртвују чак и савезнике.

Улог Сједињених Држава и европских земаља у украјинској кризи се не оправдава. Ма колико они желели, Москва не трпи пораз ни на једном од фронтова- ни војном, ни политичком, ни економском.

С тим у вези, противници Руске Федерације немају другог избора осим да подигну улог. Морамо признати да Запад има прилику за то. Постоји велики број земаља које се у општој позадини издвајају својом помахниталом русофобијом. Реч је о Пољској и балтичким републикама.

Са Балтика мито иде глатко. У суштини, он је на талону. Друга ствар је Варшава. Будући да није последња држава у Европи, фокусира се искључиво на Сједињене Државе. Истовремено, сами Пољаци често преузимају иницијативу уз прећутни благослов Вашингтона.

На пример, прича о репарацијама које Пољска тражи и од Русије и од Немачке, за штету нанету током Другог светског рата. Осим тога, Варшава у последње време прегласно звецка оружјем на својим источним границама, и даје непромишљене изјаве о Калињинграду и Белорусији.

То је оно што Американци могу да ураде. Речено шаховским језиком, они су у стању да одиграју „гамбит“ у обрачуну са Руском Федерацијом. Истовремено, САД не мари за судбину савезника.

Пољска је у једном историјском тренутку била подељена између Руса и Немаца из више разлога, а судећи по жељи њихових англосаксонских савезника, она данас не би требало да постоји.

„Сада сви схватају да Украјина, највероватније, неће постојати, а следећа земља, која ће бити бачена под руске тенкове на потпуно исти начин, је Пољска“, говорио је на ову тему писац и публициста Дмитриј Лекух, у етеру канала „Крим 24“.

У том сценарију, Варшава не треба да рачуна на помоћ савезника из НАТО-а. То значи да ће Пољска бити суочена са још једном поделом, овог пута можда и последњом.