Прочитај ми чланак

Украјина напала Русију – Путин одлучује да ли ће употребити нуклеарно оружје

0

Нападом дронова на руски радарски комплекс можда је пређена једна од црвених линија Москве за потенцијалну употребу нуклеарног оружја. Наиме, Русија би тај напад могла да окарактерише као “ометање реакција нуклеарних снага”, што се наводи у декрету Кремља који је потписао председник Владимир Путин 2020

А украјински дронови гађали су моћни и скупи руски радар двапут у недељи.

Њихове беспилотне летелице су на мети имале 590. одвојени радио-инжењерски центар војне јединице 84680 у селу Ковилкино у Мордовији, око 600 км од границе, у среду ујутро и 11. априла, пише Мсн.цом.

Локација је дом “контејнера 29Б6”, надхоризонтског радара који је део руске мреже за извиђање и рано упозоравање на ваздушне ударе, укључујући оне са балистичким пројектилима.

Како пише “Форбс”, Украјинци су прошле недеље одабрали дронове великог домета да гађају тај радар, али су наводно промашили па су поново покушали у среду.

Видео снимак са тла, који су очигледно снимили руски цивили, приказује модификовани спортски авион “аеропракт А-22” како лети ка инсталацији “контејнера”, а потом се види дим како куља са места експлозије.

Извори кажу да се последице напада у среду и даље утврђују. Украјински медији сугеришу да је зграда команде на локацији оштећена током напада 11. априла, док су руске власти рекле да су оборена два дрона. “Украјинска правда” је, позивајући се на неименовани извор, навела да се исход удара још увек процењује.

Једини је руски надхоризонтски радар (ОТХ) који је усмерен на запад да надгледа европски ваздушни простор, док други такви радари показују северно од руског Арктика, пише “Форбс”, додајући да је “контејнер” вредан 110 милиона долара.

ОТХ радар ради на принципу одбијања сигнала од Земљине јоносфере. Може да надгледа ваздушни простор до 100 км висине и има домет од 3.000 км.

Током хладног рата нуклеарне силе су распоредиле ОТХ радаре ради раног упозорења на предстојећи нуклеарни удар, а данас он такође служи богатим земљама да уоче и прате непријатељске летелице, пројектиле и дронове са велике даљине.

Није нужно прецизан као конвенционални радар, али конвенционални ради у кругу од неколико стотина километара од линије фронта, што га чини рањивим на све врсте непријатељске паљбе. Насупрот томе, ОТХ рада би требало да буде имун на све сем оружја највећег домета, које поседује свега неколико земаља

“Њузвик” наводи да је нападнуто место део система нуклеарног одвраћања Русије и да се удар на руски војни радар “контејнер” може протумачити као прелазак нуклеарне “црвене линије” Кремља.

Руско Министарство одбране и Кремљ још се нису огласили на захтев портала за коментар.

Ако је радарски систем погођен, нападима је можда испуњен један од “услова који одређују могућност да Руска Федерација користи нуклеарно оружје”, како је наведено у председничком декрету из 2020.