• Почетна
  • СВЕТ
  • Уго Чавес: Помоћи ћемо Сирији, тамо се народ бори против империјалистичког насиља
Прочитај ми чланак

Уго Чавес: Помоћи ћемо Сирији, тамо се народ бори против империјалистичког насиља

0

Председник Венецуеле, Уго Чавес, истакао је данас како Венецуела разматра предлог Ирана да се прикључи тзв. „Контактној групи“ циљем решавања актуелне сиријске кризе.

„Размотрити ћемо овај предлог и надам се да ћемо моћи на неки начин помоћи при остварењу мира у Сирији, земљи чији је народ прегажен империјалистичком и насилничком политиком“, истакао је Чавес данас за време новинске конференције. „Одавде шаљем своје поздраве председнику Басхар ал-Ассад и сиријском народу који се опире овој империјалистичкој агресији“, нагласио је Чавез.

Сиријски председник Асад посетио је Венецуелу 2010. За време састанка са Чавесом истакао је како је Венецуела „предводница борбе за ослобођење народа Латинске Америке“. Чавес је пак тада истакао да је посета Ассада Латинској Америци од „историјског значаја“ те истакао како Израел мора да врати Голанску Висораван Сирији. „Имамо заједничке непријатеље: Јенки царство и геноцидну државу Израел. Имамо и заједничке циљеве: провести социјалистичку револуцију и ставити интересе народа на врх“, рекао је тада Чавез.

За време јучерашњег дана Чавес је одао почаст жртвама терористичког напада на Њујорк 2001, али је у исто време критиковао америчке власти истичући како су трагедију искористили за сопствене милитаристичке походе.

„Узроци око 11 септембар још увек нису довољно познати, али је зато познато како је Јенки царство искористило овај догађај покрећући најдивиљију империјалистичку агресију у историји човечанства“, коментарисао је Чавез.

Током данашње конференције за новинаре питали су га зашто је одбио дебату са главним протукандидатом на предстојећим предсједничким изборима, Хенриком Каприлесом, који ће се одржати 7. октобар

„Дебату? Дебату с киме? Не можете имати дебату с ничим“, одговара Чавес.

 

(Associated Press)