Прочитај ми чланак

Ударац за САД: Руси добили позив да отворе војне базе у Никарагви на прагу Америке

0

Председник Никарагве Данијел Ортега, предложио је руском руководству, да отвори војне центре на територији његове државе. Ово се наводи у чланку немачког издања „Die Welt“.

У штампи, Никарагва се често помиње као држава, захваљујући којој Кина и Русија могу да обезбеде своје присуство у региону Латинске Америке. Данијел Ортега, пак, никада није крио поштовање према страним колегама – Владимиру Путину и Си Ђинпингу.

Раније су власти Никарагве признале, да је Тајван саставни део НР Кине. Овај потез, довео је до јачања веза између Пекинга и Манагве, као и преласка њиховог односа у геостратешко партнерство.

Касније је Данијел Ортега, подржао „специјалну операцију“ у Украјини. Штавише, према активисткињи Берти Вале Отеро, влада је позвала руске трупе у земљу.

„Никарагва је једна од седам земаља у свету, које су подржале руске акције у Украјини, а председник је отишао толико далеко, да је позвао руску војску у Никарагву“, рекла је активисткиња.

Истовремено, политички експерт Владимир Рувински, који ради на Колумбијском универзитету „ICESI“, назвао је одлуку Никарагве сигналом за Сједињене Државе. Према његовим речима, антизападна коалиција постепено јача тик уз Вашингтон.

Поред Тајвана, централноамеричка држава прекинула је дипломатске везе и са Холандијом. Манагва је своју одлуку објаснила „интервенционистичком и неоколонијалном” политиком Амстердама.