Прочитај ми чланак

Удар на Иран је припрема за веће ударе..!

0

Израел је у петак увече извео ограничени удар на иранску територију, оштетивши војну ваздушну базу у близини града Исфахана у централном делу земље. Напад је изведен коришћењем малих дронова, вероватно лансираних из самог Ирана.

Удари на Иран

Радарски системи нису открили ниједан авион који је упао у ирански ваздушни простор. Одвојена армада прикривених дронова оборена је у близини Табриза, око 800 километара северно од Исфахана.

Подаци са сајтова за праћење летова, показали су да су аеродроми у зони удара затворени ујутру и да су промењене руте цивилних летова. Неколико сати касније, иранска ваздухопловна агенција објавила је укидање ограничења летова.

Локалне новинске агенције јавиле су да нуклеарна постројења у Исфахану нису оштећена. Како наводи ЦНН, они уопште нису били мета напада.

Новинска агенција Фарс коју води ИРГЦ сугерисала је да је могућа мета напада војни радар који се налази у близини аеродрома у Исфахану.

Израелски напад на Иран

Израелске одбрамбене снаге и амерички Пентагон нису коментарисали удар на Иран. ИРГЦ је разбеснела чињеница да је ноћни напад показао да Тел Авив може безбедно да удари Техеран са сопствене територије.

Махмуд Абасзаде Мешкини, члан Комисије за спољну политику и националну безбедност иранског парламента, рекао је да је Израел овог пута направио веома опасну и стратешку грешку „играјући се ватром“. Народни посланик је подсетио, да његова земља има најсавременију војну опрему и високопрецизне ракете.

Необичности напада

Експерт РИАЦ-а и консултант ПИР центра Леонид Цуканов наглашава да је још увек проблематично говорити о стварној штети од следећег израелског удара. Штавише, обе стране већ активно преувеличавају или, обрнуто, потцењују последице напада.

На пример, неки званичници у Техерану су чак објаснили рад противваздушне одбране као „реакцију на мале птице“.

Према речима политиколога, Тел Авив је хитно морао да „повуче потез“ како би сачувао образ у региону. Међутим, важно је запамтити да су управо Израелу Американци планирали да повере мисију стварања антииранског војног савеза арапских земаља.

Следећи удар је заиста био убод иглом- мали број умешаног оружја потврђује да Израелци нису планирали да изазову озбиљну штету.

Цуканов је додао, да су удари на циљеве у суседним земљама стандардни елемент конфронтације између Ирана и Израела. Можда ће се израелске снаге фокусирати на то у блиској будућности.

Међутим, и овде је важно да Израелци не иду предалеко- ако Техеран сматра да је лов на своје војне саветнике у иностранству системски феномен, то ће за собом повући кораке одмазде и, као резултат, нову рунду ескалације.

Ипак, аналитичари верују, да је тренутна тактика уједа комараца припрема за веће нападе.

„Израел је примио иранске радарске потписе и проверио одговор на лансирање ракета и дронова. Нема штете, али очигледно Израел ту није завршио “, напомињу стручњаци.