„У Србији и Италији је ратно стање“

0

Мере које се у Европи примењују против коронавируса фактички се могу назвати ратним стањем, сматра главни тужилац Бугарске Иван Гешев.

„Заправо, оно што се дешава у Србији, која је јуче увела полицијски час, ситуација у Банском (бугарско одмаралиште), ситуација у Италији и Шпанији, где полиција преко звучника позива људе да се врате кућама – то је ратно стање“, рекао је Гешев за телевизију „Нова“.

Главни тужилац позвао је јавност да схвати да се земља заправо налази у рату за опстанак својих грађана.

„Што пре то схватимо, мање ће бити жртава“, истакао је Гешев.

Он сматра да је у Бугарској хитно потребно увести драстичне мере.

„Време нам истиче, ако већ није истекло. Морамо се припремити за најнегативније варијанте. Ако желиш мир, припреми се за рат, говорили су Римљани. Ако не будемо спремни, сумњам да ћемо се сваког тренутка сусрести са италијанским и шпанским сценариом“, рекао је он.

У уторак је министар здравља Бугарске Кирил Ананјев наредио забрану уласка и изласка са скијалишта Банско, где су регистровани случајеви коронавирусне инфекције код грађана Велике Британије и Израела.

У Бугарској је до сада забележен 81 случај оболевања од коронавируса, од којих су две особе умрле.

Пандемија коронавируса КОВИД-19

Кинеске власти су 31. децембра обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести — то је коронавирус 2019-нЦоВ (2019-nCoV), који је касније добио званичан назив КОВИД-19.

Светска здравствена организација 11. марта прогласила је епидемију новог коронавируса за пандемију. Први случајеви заразе овим коронавирусом забележени су крајем 2019. у Кини. Према најновијим подацима у више од 150 земаља света заражено је више од 200 хиљада људи, већина се опоравила, а више од осам хиљада је умрло.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!