Прочитај ми чланак

У разорним поплавама у Италији погинуло 13 људи, 13.000 напустило куће и станове

0

Више од 23 река избило је из корита у Италији, при чему је 13.000 протерано из својих домова након шестомесечних падавина које су пале за дан и по. У разорним поплавама на североистоку Италије погинуло је најмање 13 људи, након што су данас пронађена још четири тела, саопштио је регионални гувернер.

Свака река је изашла из корита између североисточне обале Риминија и града Болоње, удаљеног 115 км. Десило се око 300 клизишта и преко ноћи је наређено много евакуација угроженог становништва. Оштећено је или уништено око 400 путева.

„Било је то веома лоших 48 сати. Вода и блато су заузели цело наше село“, рекла је Роберта Лазарини (71).

Њен дом Ботеђино ди Зока, јужно од Болоње, погодила је бујица у среду. Улице, куће и баште су биле поплављене, а Роберта је рекла да је још увек уплашена.

„Никада нисам видела нешто слично овде. Били смо заглављени и нисмо знали шта да радимо. Само се надам да се то неће поновити“, рекла је.

Ватрогасци су помогли становницима да побегну из кућа, укључујући 97-годишњу жену која је морала да напусти своју спаваћу собу у гумењаку.

„Наша заједница је разбијена“, рекла је Робертина ћерка Инес, која води локални кафић на централном тргу. „Осећали смо се потпуно исеченим, изолованим, неки од нас су били заиста преплашени“.

„Имали смо поплаве и раније, али никада није било овако лоше колико се сећам“, рекао је Ламијери (74) док је уклањао блато из свог подрума, где његов син складишти производе за продају у продавници сувенира коју води у центру Болоње.

„Улица се претворила у реку. Изгубили смо све наше ствари које су биле ускладиштене овде доле. Процењујемо на хиљаде евра штете.“

Антонио Франческо Рицуто, 55-годишњи адвокат који живи поред реке са супругом, био је приморан да оде у уторак увече и сада живи код своје ћерке у оближњем селу.

„То је било нешто што нико није очекивао у овим размерама“, рекао је он. „Пре него што смо напустили кућу, ниво воде је био све већи из минута у минут. Када смо се јуче вратили… наша дневна соба је била потпуно потопљена. Мораћемо да бацимо већину нашег намештаја.“

Ово је једно од многих села и градова поплављених у покрајини Емилија-Ромања, не само из река, већ и из канала који се изливају. Више евакуација обављено је западно од Равене у четвртак пошто се река Ламоне излила.

Стефано Бонаћини, регионални председник регије Емилија-Ромања, рекао је да се трошкови штете крећу у милијарде евра.

Током ноћи наређена је евакуација у градовима западно од Равене. Становницима Виљанове наређено је да потраже склониште на горњим спратовима, дан након што је поплавна вода пролила кроз историјски центар Луга. Луго је поново поплављен у четвртак, као и Церви, на обали.

Велика награда Емилије-Ромање овог викенда у Имоли отказана је због опасности од поплаве оближње реке Сантерно. Многе области око стазе које се користе за паркирање и гледање трке биле су потопљене у уторак.

Северније у Ферари, у четвртак је требало да се одржи рок концерт Бруса Спрингстина упркос регионалној катастрофи. Око 50.000 фанова је резервисало карте за распродати концерт. Било је неких критика на рачун одлуке да се настави, а један локални одборник Ана Ферареси оптужила је локалне званичнике да поступе без обзира на очај хиљада људи у региону.

Министар цивилне заштите Нело Мусумеци рекао је да су тропски услови већ стигли у Италију, са 20 цм кише за 36 сати, а у неким областима и до 50 цм.

„Тло које остаје суво дуго времена на крају постаје цементирано, драстично ограничавајући њихов капацитет да апсорбује воду“, рекао је он.

Ниједна регионална брана није изграђена 40 година, рекао је он, и потребан је нови приступ хидротехничком инжењерству.

Влада премијерке Ђорђе Мелони сазвала је кризни састанак за следећи уторак.

Као и 23 реке које су избиле из корита, поток Зена се претворио у бесну бујицу у Ботегино ди Зока.

Лино Ленци (80)стајао је у некадашњој башти његове ћерке, која је сада била преплављена блатом, а играчке његових унука потопљене.

„Живим овде 70 година и никада нисам видео нешто овако“, рекао је, „вода је свуда“. Кућа је генерацијама припадала породици и његова ћерка је управо завршила реновирање.

У његовој кухињи вода нам је до чланака. Дан раније био је висок више од 2 метара.

„Морали смо да се отарасимо воде са свиме што имамо: кантама, лонцима и тигањима“, рекао је.

Лино се пожалио да локалне реке годинама нису ископане.

„Нико се није појавио да помогне. Нисмо добили никакву помоћ од владе или локалних власти“, додао је.

Спасилачке акције не постижу све јер је толико путева поплављено и многи градови су остали без струје.

Једина помоћ коју је Лино имао била је од тинејџера који живи у близини.

„Прошао је и видео да нам је потребна помоћ. Помогао нам је да померимо намештај“, навео је.