Прочитај ми чланак

У Немачкој сумњају у изгледе Украјине, Запад погрешно калкулисао

0

Запад је у више наврата пропустио да одржи обећања и направио је спољнополитичке погрешне процене, па су изгледи за „победу” Украјине далеко од очигледних, пише немачки новинар Габор Штајнгарт у чланку за Focus onlajn.

„Искуство неуспешних западних интервенција и ослободилачких ратова не значи да Украјину чека капитулација, али изазива сумњу у победничке слогане западних политичара“, наводи се у листу.

Дошло је време да се размисли о структури новог европског света, који је једноставно дужан да води рачуна о руским интересима, сигуран је Штајнгарт.

Он је такође подсетио да је Русија профитабилан економски партнер и близак сусед Немачке. Управо ти фактори разликују америчке интересе од немачких. Географија се не може занемарити, рекао је Штајнгарт.

Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел је рекла да се дуг и трајни мир у Европи може постићи само уз учешће Русије. Она је раније напоменула да је у будућности неопходно наставити рад на заједничкој европској безбедносној архитектури у сарадњи са Москвом.

Русија од 24. фебруара спроводи војну операцију у Украјини. Владимир Путин је њен задатак назвао „заштитом људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Према његовим речима, крајњи циљ је ослобађање Донбаса и стварање услова који гарантују безбедност саме Русије.