Прочитај ми чланак

У Немачкој страхују да ће „Северни токови“ бити заувек неупотребљиви

0

Немачке службе безбедности претпостављају да ће оба крака гасовода „Северни ток“ и један крак „Северног тока 2“ заувек бити неупотребљиви након наводне саботаже, пише немачки лист „Тагешпигл“, позивајући се на изворе у немачкој влади.

Према њиховим речима, уколико се брзо не поправе оштећења на краковима, у гасоводе ће ући много слане воде која ће изазвати корозију.

Како је прецизирано, стручњаци Министарства спољних послова Немачке, неколико других савезних министарстава и кабинет савезног канцелара разговарају о последицама инцидента. Лист пише да ће, као први корак, савезна полиција појачати контролу у територијалним водама Немачке, а њени бродови ће пажљивије пратити релевантне руте критичне инфраструктуре.

Такође, савезне земље треба да повећају заштиту обалних подручја у Северном и Балтичком мору. Међутим, постоји забринутост за безбедност терминала за пријем течног природног гаса који се тренутно граде, као и подводних и телекомуникационих каблова.

Према наводима аутора чланка, Европска комисија, немачки органи безбедности и Федерална обавештајна служба Немачке тврде да је узрок инцидента са гасоводима – саботажа. Због сложености хаварије, стручњаци и извори у влади Немачке сматрају да ју је могао извести само државни актер. Спекулације иду у правцу Русије, али мотив, како пише лист, није јасан. Федерална обавештајна служба Немачке активно учествује у истрази, анализирајући сателитске снимке могућег кретања бродова уочи експлозија.

Како је прецизирано, једна од теорија је да су рониоци могли да поставе експлозив у два крака „Северног тока“ и у једну од две цеви крака „Северног тока 2“ који још није пуштен у рад.

Према писању листа, прецизне експлозије указују на то да су цурења гаса огромна, те да је, сходно томе, и брзина пада притиска велика.

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је у понедељак саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Затим је пријављен смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Компанија је саопштила да узроци такође нису познати.

Министарка спољних послова Шведске Ан Линде рекла је да инцидента са цурењем гаса на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“ дошло услед експлозија.