Прочитај ми чланак

У Кини почела „обојена револуција“ – КРЕНУЛО ОДБРОЈАВАЊЕ

0

У Кини су избили протести против политике власти „нулте толеранције“ на КОВИД-19. Протести имају сва обележја „револуције у боји“.

„Протести су почели 23. новембра у Џенгџоуу, у провинцији Хенан, у фабрици која производи „иПхоне“ телефоне за „Аппле“ под покровитељством „Хон Хаи Прецисион Индустрy“, велике тајванске електронске компаније. Компанија, која запошљава 600.000 људи, изазвала је неред због лоших услова рада и ниских плата“, пише синолог Николај Вавилов, на свом „Телеграм“ каналу а преноси руска Правда.

Није тешко претпоставити да „Аппле-ов“ производ 2.000 километара од Тајвана, овде није настао случајно – он је симбол присуства Запада у срцу Кине, њене технолошке и меке моћи“, нагласио је стручњак.

24. новембра, избио је пожар у вишеспратној згради у граду Урумћи, у муслиманском ујгурском региону Синђанг (исто оној до које је Западу толико стало ), услед чега је погинуло 10 људи, а деветоро је повређено. Сматра се, да су карантинске мере спречиле ватрогасце да брзо стигну на лице места.

На хоризонту Тјенанмен 2.0

Затим су почели протести у Пекингу, Шангају, Гуангџоуу, Вухану, Нанђингу, Ланџоуу итд.

На „десетинама“ универзитетских кампуса, студенти су у Синђангу говорили против политике нулте толеранције. У неколико градова, становници насеља у карантину, срушили су баријере и изашли на улице.

У Шангају су се демонстрације одржале у финансијском центру у улици Урумћи.

„Требају нам људска права, потребна нам је слобода“, били су слогани демонстраната.

У недељу су демонстранти поново изашли и захтевали ослобађање демонстраната који су приведени у суботу.

Кинески председник Си Ђинпинг, је у септембру упозорио своје колеге из ШОС-а, на опасност од „револуција у боји“. Чини се да и он сам треба да предузме хитну акцију, јер се Тјенанмен 2.0 назире на хоризонту.

Очигледни су знаци „револуције у боји“- Окидач је несрећа, на основу које се распламсава „бес“ становништва.

Постоји симболика. Главни симбол сада је празан лист белог папира. Подигнут је у Хонг Конгу 2020. године, а те протесте кинеске власти су назвале „револуцијом у боји“, пошто их је координирала шефица политичког одељења Генералног конзулата САД у Хонг Конгу Џули Иде. „Антиратни“ демонстранти у Москви, су ове године користили беле чаршаве.

Декларисани циљ обојене револуције је да се „ауторитарни“ и „тирански“ политички режими, замене „демократским“ и „либералним“. Постоје такви слогани, од оних већ цитираних до: „Доле Си Ђинпинг! Доле Комунистичка партија!“

У западним медијима се води информативна кампања, која подржава протесте, цитира незадовољне, несрећне, изражавајући мишљење наводне већине становништва или његовог огромног дела.

Такве покушаје пуча, увек покрећу локалне политичке елите уз подршку Сједињених Држава. Познато је, да је на недавном конгресу Комунистичке партије Кине разбијена опозиција Си Ђинпингу, који је дошао из Комсомола и руководио се западном агендом.

Постоји озбиљан разлог да се државни удар убрза. Протести су почели, када је постало јасно да је на Тајвану сепаратистичка Демократска партија изгубила локалне изборе, и појавила се мирна опција за поновно уједињење са Кином, под вођством Куоминтанга. Постало је јасно, да народ Тајвана не види позитиван исход за себе у војној конфронтацији са Кином, гледајући шта се дешава у Украјини.

Како пише Николај Вавилов на свом Телеграм каналу, почело је одбројавање за Сједињене Државе- две године пре избора новог председника Тајвана, који ће највероватније, објавити почетак процеса придруживања НР Кини, по аналогији са Хонг Конгом.

„САД ће изгубити своју крипто колонију без борбе, и способност да угрозе индустријске центре Кине. У ствари, изгубиће своју хегемонију у источној Азији, освојену као резултат Другог светског рата“, пише експерт.

Да ли су лекције научене?
Синолог сматра да су „лекције Тјенанмена 1989” у Кини „научене”. „Си Ђинпинг није Денг Сјаопинг“, и „наравно, постоје посебне методе за патриотску консолидацију друштва и активирање патриотских слојева друштва, за разрешење излива масовне иритације“.

Наравно, хитне кадровске одлуке биће потребне и у Државном савету НР Кине, сигуран је Николај Вавилов.

Додајмо да, ако се Комунистичка партија Кине, под јармом економских проблема и протеста, распадне и забрани, слични догађаји који су се догодили у СССР-у ће изгледати као дечја игра.