Прочитај ми чланак

У Кијевску лавру стигла полиција са аутоматима, верници покушавају да их отерају

0

Верници канонске Украјинске православне цркве терају кијевску полицију са улаза затворене галерије Ближих катакомби Кијевско-печерске лавре, јављају очевици.

Полиција наоружана аутоматским пушкама стоји на улазу у галерију Ближих катакомби. Верници им траже да покажу судски налог који оправдава њихове поступке. Окупљени парохијани певају васркшњи тропар „Христос васкрсе из мртвих“. Међутим, ситуација је почела да се заоштрава, а верници су почели да потискују припаднике снага безбедности са улаза. Људи су притом узвикивали „Срамота!“.

 

„Шакали! Стоји, исправио се, окренуо главу – говори већ једном, гледај у очи!“, обратио се један од верника присутном полицајцу.


Међутим, припадници снага безбедности засада не реагују на ситуацију, али се такође не повлаче.
Раније је адвокат лавре Нитика Чекман, који заступа интересе канонске Украјинске православне цркве (УПЦ), рекао да су представници споменика културе „Кијевско-печерска лавра“ упали у једну од просторија манастира и запечатили је.

„Представници националног споменика у пратњи полиције оштетили су имовину манастира. Разбили су браве, ушли у просторије 39. блока и извршили печаћење. Припадници полиције нису пустили унутра представнике манастира и на тај начин су се умешали у противправне радње припадника националног споменика“, рекао је Чекман.


Након тога је портал „Савез православних новинара“ саопштио да су верници развалили врата и ушли у корпус лавре који је раније запечаћен. Како је прецизирано, унутра су се налазили људи које је затворила полиција.

Кремљ осуђује дејства украјинске полици

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија одлучно осуђује дејства украјинске полиције у Кијевско-печерској лаври.

„Наш став је одлично познат, он је доследан, одлучно осуђујемо та дејства“, рекао је Песков новинарима.

Украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној фактичкој забрани у Украјини.

Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи „контраобавештајне мере“ – претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима „антиукрајинског деловања“.