Прочитај ми чланак

У ИНДОНЕЗИЈИ ће бити уништено 9 милиона доза ВАКЦИНА против ковида

0

Отприлике 9 милиона доза вакцина против ковид-а 19 са истеклим роком трајања које се чувају у складиштима у Индонезији биће уништено, док ова земља наставља да повлачи своје мере против ковид-а.

Вакцине су истекле прошлог месеца, саопштило је индонезијско министарство здравља.

„Наши складишни објекти су под притиском јер су пуни дозама којима је истекао рок трајања“, рекао је министар здравља Буди Гунади Садикин на брифингу у уторак, пренео је Блумберг .

Већина вакцина је донирана из развијених земаља пре истека рока трајања, рекао је Садикин, а преноси локални медиј КОМПАСС.цом.

“Када су нам вакцине пребачене, просечни рок трајања био је између једног и три месеца”, рекао је он, додајући да је Индонезија прихватила бесплатне вакцине због ситуације са епидемијом у то време.

Садикин је навео пад стопе вакцинације у земљи као још један разлог зашто се вакцине не користе. Почетни циљ владе био је да 90 посто становништва буде потпуно имунизовано, а 80 посто да добије додатну дозу.

„Разговарали смо са [премијером Jokom Widodoom] да ли је стопа вакцинације достижна“, напоменуо је он. “Било би реалније да 70 посто популације буде потпуно вакцинисано, а 50 посто добије допунску вакцину.”

Индонежанска влада укинула је обавезно ношење маски на отвореном и одустала од тестирања на корона вирус пре путовања за стране путнике 18. маја. Ношење маски ће остати обавезно за активности у затвореном простору и у јавном превозу, известио је Ројтерс.

Индонезија није једина земља која је видела да дониране вакцине одлазе у отпад. У децембру прошле године Нигерија је уништила више од милион доза вакцина против ковид-а 19 са истеклим роком трајања и објавила да више неће примати дониране вакцине са кратким роком трајања.

Уједињене нације су у јануару откриле да су сиромашне земље одбиле више од 100 милиона донираних доза вакцине против ковид-а 19, првенствено због њиховог кратког рока трајања, пренео је Ројтерс.

Уништено је око 15,5 милиона одбијених вакцина, саопштиле су УН, додајући да су земље примаоци морале да одложе испоруке због недостатка складишта за вакцине.

У новембру прошле године, African Vaccine Acquisition Trust (AVAT) и програм COVAX који подржава УН објавили су заједничко саопштење у којем се наводи да се квалитет донација „треба побољшати“.

„Већина досадашњих донација је ад хок, уз мало најаве и кратки рок трајања. То је за земље учинило изузетно изазовним планирање кампања вакцинације и повећање апсорпционог капацитета”, навели су.

„Да би се постигле веће стопе покривености широм континента [Африке] и да би донације биле одржив извор снабдевања који може да допуни снабдевање из AVAT и COVAX уговора о куповини, овај тренд се мора променити.”

Они су позвали донаторе да издају дониране дозе у великим количинама и да имају минимални рок трајања од 10 недеља када стигну у земљу, као и да информишу земље примаоце о доступности доза најмање четири недеље пре њихове пошиљке.