Прочитај ми чланак

У ЕВРОПИ ЋЕ У НАРЕДНИХ НЕКОЛИКО МЕСЕЦИ владати идеолошки рат

0

Јануар је означио почетак европске "Schicksalsjahr", тј. судбинске године. Уочи мајских избора за Европски парламент – првих након Брегзита – популистичке и антиевропске партије су заглављене у идеолошкој борби са браниоцима вредности Европе.

Није претерано када се каже да будућност европског пројекта виси о концу, пише „Политико“.

За присталице ЕУ широм континента битка је у току. Евроскептици формирају алијансе и скрећу пажњу на своју верзију ЕУ. У међувремену је демократски глас ућуткан политичким проблемима код куће.

У Немачкој, ера канцеларке Ангеле Меркел је у паду и партије крање деснице шире бес, неслогу и мржњу кроз свој политички дискурс. У Француској се председник Емануел Макрон, кога су приказивали као „радикалног центристу“ и бранитеља јаке Европе, суочава са сличном критиком, у облику хаотичних и насилних демонстрација „жутих прслука“.

Овај немир је симптом европске унутрашње кризе: Европљани су изгубили поверење у либерално-демократске институције и способност њихових влада да обезбеде економски просперитет и управљају дестабилизујућим ефектима миграција, глобализације и дигитализације. То иде на руку популистима који нуде лаке одговоре, али без конкретних решења.

Идеолошки рат је онај који проевропске партије морају да добију. И у коме Немачка мора да преузме главну улогу.

Од ере бившег канцелара Хелмута Кола, земља је вођа европских интеграција, посвећена визији Европе као континента који чува демократију, људска права и просперитет својих грађана.

Немачка је неспорно економска потпора блока и има дипломатски утицај да се ухвати укоштац са јаким супротним ветровима који надиру изван европских граница. Ово укључује ослабљену, али ратоборну Русију која показује своје мишиће у Украјини и експлоатисање популистичких покрета, Кину која покушава да подели блок, непредвидивог америчког председника, који добитке Европе види као губитке Америке у трци за глобалну моћ.

Да би превела ЕУ преко ових опасних вода, Немачка ће морати да промени своју спољну политику на неколико начина.

Прво, Берлин мора да схвати да Европа не може да направи помак без јаког савеза Немачке и Француске и требало би да прихвати Макронов позив да заједно играде снажнију Европу.

– Морамо да радимо са Паризом како бисмо ојачали финансијски систем у еврозони, повећамо одбрамбене и обавештајне способности након што Велика Британија напусти ЕУ, одбацимо пољске и мађарске нелибералне заокрете и развијемо ефикасну политику азила у Европи – гласило је недавно одобрење немачког и француског кабинета.

Друго, Немачка мора да дуплира напоре како би решила избегличку кризу која је дестабилизовала Европу.

Континенту је потребно решење које ће гарантовати азил онима који су квалификовани, а брзо депортовати оне који одбијају да се врате у своје матичне државе. Јасно је да се Шпанија, Италија и Грчка не могу саме да се изборе са кризом.

Треће, Немачка не би требало да подржи Северни ток 2, пројекат који би преносио руски глас до Немачке преко Балтика, прескачући традиционалну руту преко Украјине. Овај договор угрожава независност немачке енергетике и чини Европу подложнију руском утицају. То је геополитичка грешка, која Москви шаље погрешан сигнал у време када Путин подстиче тензије са Украјином, интервенише на демократским изборима и доприноси хаосу у Сирији.

Четврто, Немачка мора да развије обимну геополитичку стратегију како би одговорила растућем кинеском утицају у Европи, која настоји да подели блок и изгради моћ у централној и источној Европи.

Веома је важно за Немачку да се чврсто супростави кинеском улагању у домаће компаније, што би резултирало технолошким транферима у критичним индустријама. Требало би и да размотри да ли би било мудро да Кина развије 5Г мрежу у Немачкој, јер би то могло да наруши њен технолошки суверенитет.

 

Немачка и чланице ЕУ морају да сложно заузму став према Кини, како би осигурале конкурентност европских компанија.

Не постоји други пут за Европу осим напред. Популисти и аутократе настоје да је поделе. До следећих избора у мају, Немачка мора да развије платформу која ће моћи да одговори овим изазовима и пошаље поруку популистичким групама, закључује „Политико“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!