Прочитај ми чланак

У Чешкој поново организовани масовни протести против ЕУ, НАТО и енергетске кризе

0

Десетине хиљада људи окупило се у среду у Прагу да протестује против чешке владе, НАТО-а и Европске уније. Демонстранти су позвали на неутралност Чешке и протестовали због политике премијера Петра Фијале да санкционише Русију, што је подигла цене енергената.

Митинг на Дан Светог Вацлава – државни празник којим се слави чешка државност – маса је изашла на главни трг у Прагу, назван по средњовековном свецу, и узвикивала слогане против ЕУ, НАТО-а и Фиалиног кабинета. Прашка полиција није дала конкретну цифру процењене величине гомиле, рекавши да се окупило „десетине хиљада“.

Протест је организовала група под називом „Прво Чешка“, коју је Ројтерс описао као коалицију „крајње десних и маргиналних група и партија, укључујући комунисте“. ЦРФ се противи ЕУ и НАТО-у и позива на војну неутралност Чешке.

„Влада има две дужности: да обезбеди нашу безбедност и економски просперитет. Ова влада не испуњава ниједну од ових обавеза”, рекао је један неидентификовани говорник на митингу, преноси Ројтерс.

Демонстрант по имену Павел Небел оптужио је владу да је „апсолутно античешка“ и да служи само ЕУ, НАТО-у и „америчкој моћи“ на рачун чешких интереса.

Организатори су позвали на још један протест 28. октобра и саопштили да намеравају да затраже од председника Милоша Земана да распусти владу и распише ванредне изборе, наводе Лидове новине . Био је то други такав скуп овог месеца, након што је око 70.000 људи учествовало у протесту 3. септембра, наводи полиција. Слични скупови у другим чешким градовима окупили су стотине учесника.

„Људе не би требало да искориштавају манипулатори који нуде једноставна, али нереална решења на трговима“, рекао је Лидове министар унутрашњих послова Вит Ракушан у одговору на протест.

Фиала је демонстрације 3. септембра одбацио као „проруске“, оптужујући њихове организаторе да су слушали „кампање руске пропаганде и дезинформација“. Његова влада је марљиво пратила вођство Брисела у увођењу трговинских ембарга против Москве због сукоба у Украјини, што је довело до вртоглавог раста цена енергије која се иначе увози из Русије.

Чешка се придружила НАТО-у у марту 1999. године, само неколико дана пре него што је блок предвођен САД напао Југославију. Чланица ЕУ је постала у мају 2004.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!